Индия и Пакистан подписаха споразумение за безвизово преминаване на границата,

...
Индия и Пакистан подписаха споразумение за безвизово преминаване на границата,
Коментари Харесай

Сикхи ще минават безпроблемно от Индия в Пакистан

Индия и Пакистан подписаха съглашение за безвизово прекосяване на границата, с цел да разрешат на индийските сикхи безпроблемно да посещават светилище в Пакистан всеки ден, предава „ Сабах “. То започва идващия месец, в необичаен миг на съдействие на фона на засиленото напрежение в района на Кашмир.

Споразумението беше подписано през днешния ден от публични чиновници на двете страни, които се ръкуваха на сухопътната гранична точка в северната провинция Пенджаб в Индия, където живеят към 80% от близо 25 милиона сикхи в Индия.

Вместо визи, двете страни възнамеряват да издадат специфични разрешителни на поклонниците за достъп до светилището през кулоар, построен от двете страни на границата. Старта им ще датира от началото на ноември, тъкмо преди 550-ия рожден ден на създателя на сикхизма на 12 ноември, оповестиха представители на двете страни.

Светилището е на към 4 км от границата . Преминаването и коридорът, включващ път, мост над река Рави и имиграционен офис, ще заменят досегашния визов развой и пътешестване през Пакистан.

Основателят на сикхите Гуру Нанак се открива в настоящ Пакистан, в Картарпур. Гробницата е издигната, откакто той умира през 16 век.-->
Сикхското малцинство в Индия от дълго време търси по-лесен достъп до храма, който е малко над границата в Пакистан с болшинство мюсюлмани.

Сътрудничеството идва в миг на напрежение сред противниците, като Пакистан беше изключително смутен поради последните ограничения на индийското държавно управление в частта си от разделения район на мюсюлманско болшинство в Кашмир.

И двете страни претендират напълно за хималайския район, само че го ръководят частично.

През август Индия лиши специфичната автономност в следения от нея Кашмир, което беше съпроводено от принуда против несъгласието на силите за сигурност на Индия там, ядосвайки Пакистан. Спорът за Кашмир прекрати връзките след тяхната самостоятелност през 1947 година и провокира две от трите им войни. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР