Имунната система представлява сложна мрежа от клетки, чиято отговорна задача

...
Имунната система представлява сложна мрежа от клетки, чиято отговорна задача
Коментари Харесай

Какво са левкоцитите и защо са толкова важни?

Имунната система съставлява комплицирана мрежа от кафези, чиято виновна задача е да пази човешкото тяло от микроби и непознати тела. Левкоцитите са най-разпространените имунни кафези в тялото, осведоми vesti.bg.

Левкоцитите или белите кръвни кафези са група кръвни кафези, които вземат участие интензивно във вродения и адаптивен имунен отговор на всеки човек. Те са виновни за битката с инфекциите и нездравословните субстанции, както и за елиминирането на личните анормални кафези.

Нивата на белите кръвни кафези в кръвта се дефинират посредством цялостна кръвна картина или хематология.

Процентът на левкоцитите може да се усили или понижи заради необятен набор от болести, тъй че определянето му е от значително значение за ранната диагностика и лекуване на доста положения.

Белите кръвни кафези се създават в костния мозък от хематопоетични стволови кафези. По принцип левкоцитите се намират в кръвта, лимфните съдове и във всички тъкани на човешкото тяло. По този метод те съставляват до 1% от кръвния размер на един възрастен.

Така наречената " бяла серия " може да се движи свободно през тялото и няма пигмент, за разлика от еритроцитите.

Някои от функционалностите на левкоцитите включват:

• Разпознаване и разграничение на нездравословните съединения
• Борба с инфекции от бактерии, вируси, паразити и гъбички.
• Елиминиране на анормални кафези, като ракови кафези.

В човешкото тяло има няколко типа левкоцити. Те могат да бъдат класифицирани съгласно формата на техните ядра и съществуването или отсъствието на гранули в тяхната цитоплазма. Видът на левкоцитите дефинира техните характерни функционалности в границите на имунната система.

Определянето на равнищата на левкоцитите в кръвта се назовава брой на белите кръвни кафези . Тази процедура разрешава да се разпознава броят на левкоцитите от проба от венозна кръв. Освен това този тест е част от кръвната картина, един от най-честите рутинни прегледи.

Броят на белите кръвни кафези може да варира според от възрастта, здравословното положение на пациента и стандартизацията на всяка лаборатория. Проучванията демонстрират, че естествените стойности на белите кръвни кафези при възрастни са сред 4500 и 11 000 левкоцити на пространствен милиметър кръв (mm³).

В множеството случаи равнищата на белите кръвни кафези се връщат към естественото посредством премахване на главната причина. В този смисъл е значимо да се следват в елементи предписанията на лекаря. По същия метод е допустимо да увеличим броя на белите кръвни кафези, като включим някои храни в нашата диета, да вземем за пример:
• Черен чай • Кисело мляко. • Гъби, червен пипер и спанак • Стриди и миди • Червено месо и черен дроб • Бадеми, фъстъци и слънчогледови семки
Както виждате, левкоцитите са от изключителна значимост за отбраната на човешкото тяло от нахлуващи микроби и непознати субстанции. В множеството случаи измененията в равнищата на белите кръвни кафези са явен знак, че нещо не е наред с тялото. Поради тази причина е целесъобразно всяка година да се вършат кръвни проучвания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР