Премиерът на Чад и лидер на опозицията Сюксе Масра подаде

...
Премиерът на Чад и лидер на опозицията Сюксе Масра подаде
Коментари Харесай

Премиерът на Чад подадe оставка след оспорвани избори

Премиерът на Чад и водач на опозицията Сюксе Масра подаде оставка, откакто краткотрайният президент Махамат Идрис Деби (на снимката) беше доказан като победител на президентските избори на 6 май, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Масра, неприкрит съперник на хунтата, която завзе властта през април 2021 година, бе назначен за министър-председател на преходното държавно управление през януари, четири месеца преди изборите, като този ход на президента целеше да успокои опозицията. През март беше утвърдена кандидатурата на Масра за президентските избори.

Чад, една добиваща нефт страна, бе първата от редицата страни, в които бяха осъществени преврати в района Сахел (южно от пустинята Сахара), и която в този момент се пробва да се върне към конституционно ръководство.

Преди формалното оповестяване на предварителните резултати от президентския избор, Масра разгласи победа и добави, че управляващите правят изборни измами.

Държавният изборен орган на Чад съобщи, че Деби е спечелил изборите с 61 % от гласовете, а Конституционният съвет на Чад по-късно го удостовери като победител.

Масра призна решението на институцията и съобщи, че не е имало други законови средства за оборване на резултатите.

" В сходство с конституцията през днешния ден аз връчих моята оставка и тази на преходното държавно управление, което стана безпредметно с края на президентските избори от 6 май ", написа Масра в " Екс ".

Победата на Деби удължава ръководството на неговото семейство, което има съществени позиции във властта от времето, когато бащата на Деби стана президент посредством прелом при започване на 90-те години на предишния век.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР