Има вероятност тази година грипната вълна да бъде малко по-сериозна.

...
Има вероятност тази година грипната вълна да бъде малко по-сериозна.
Коментари Харесай

Доц. д-р Ангел Кунчев: Има вероятност тази година грипната вълна да бъде малко по-сериозна

Има възможност тази година грипната вълна да бъде малко по-сериозна. Това сподели по време на брифинг основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" Никой не може да бъде 100 % сигурен по кое време ще пристигна грипната вълна. Обикновено ноември започваме да хващаме обособени случаи. Декември броя стартира да се усилва и се доближава пикът през януари “, съобщи още доцент Ангел Кунчев.

" Не съм податлив да върша прогнози какъв брой ще е тежка грипната вълна. Но Австралия и Нова Зеландия, които са в Южното полукълбо се сблъскаха с най-тежката си грипна зараза от четири години. Това накара всички специалисти по остри респираторни болести в Северното полукълбо да предизвестяват, че има възможност тази година грипният сезон да бъде малко по-сериозен. Имунитетът на хората към грипните болести е намалял ", акцентира основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" Тази година забелязахме, че в Южното полукълбо, особено в Австралия, Нова Зеландия, се регистрира много сериозен грипен сезон през нашите летни месеци, които са техните зимни месеци. Отчете се грипен сезон, който стартира много по-рано и беше много натоварен. Сравним с грипния сезон 2017-2018 година. Това накара всички специалисти по остри респираторни болести в Северното полукълбо да предизвестяват, че има възможност тази година грипният сезон да бъде малко по-сериозен “, заяви доктор Валери Цеков.

" Колко сериозен ще бъде той, ние не можем да кажем сигурно, само че това което видяхме в Южното полукълбо значи, че е доста евентуално той да бъде един нормален грипен сезон с много висока активност на болесттите ", добави доктор Цеков.

" Тази година стартираме акцията за имунизация и предварителна защита в точния момент. Антигрипните ваксини към този момент са налични и имаме  подготвеност да внесем още при нужда ", безапелационен е доцент Кунчев.

" За момента обстановката е спокойна, както в България, по този начин и на Балканите, по този начин и в Европа. Това, което следва да се случи, нормално ноември започваме да хващаме обособени случаи. Декември броя се усилва, с цел да доближи пика в края на януари или февруари. Най-вероятно ще се случи по този начин и тази година, заради, което е най-подходящо да се имунизираме октомври, ноември, айде с някакво забавяне декември. Най-добре до Коледа всичко да е завършило. Тъй като и нашия организъм има потребност от 3-4 седмици да построи цялостен имунитет. Ние не сме предпазени на другия ден след имунизирането. Това важи за всички ваксини ", сподели Кунчев. 
https://www.facebook.com/novanewstv/videos/822924142466004
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР