IDC прогнозира, че през следващата година секторът на полупроводниците ще

...
IDC прогнозира, че през следващата година секторът на полупроводниците ще
Коментари Харесай

IDC: Пазарът на чипове достигна дъното, следва възход

IDC предвижда, че през идната година секторът на полупроводниците ще се върне към напредък, подтикван от изкуствения разсъдък и намаляващите равнища на запасите на промишленостите.

Компанията за изследвания, написа Telecoms, покачва прогнозата си за 2023 година, като планува, че световните доходи от чипове ще доближат 526,5 милиарда $. Това към момента е с 12% по-малко спрямо предходната година, само че все пак е усъвършенстване спрямо прогнозата от 519 милиарда $, направена през септември.

IDC също по този начин покачва прогнозата си за приходите през 2024 година Сега анализаторите чакат годишен растеж от 20,2% до 633 милиарда $, спрямо предходна прогноза за 626 милиарда $.

„ Една от главните аргументи за възобновеното възприятие на оптимизъм е, че IDC счита, че запасите на пазарите на лични компютри и смарт телефони стартират да се изчерпват. Повишените ресурси в автомобилния и промишления бранш също се чака да се възстановяват през втората половина на идната година “, написа Telecoms.

Очаква се разпространяването на изкуствения разсъдък да подтиква търсенето на полупроводници както в устройствата за крайни консуматори като лични компютри и смарт телефони, по този начин и за сървъри и суперкомпютри с изкуствен интелект, в които се конфигурират огромни езикови модели (LLM).

" Ускоряващото се търсене на сървъри и устройства за крайни консуматори с AI ще подтиква повече интерес към полупроводници през 2024-2026 година, подхранвайки нов цикъл на възобновяване в предприятията ", предвижда Марио Моралес, вицепрезидент на групата за полупроводници и базови технологии в IDC. " Очакваме, че до края на нашия планиран интервал силицият с изкуствен интелект ще стои зад съвсем 200 милиарда $ доходи от полупроводници. "

Последните събития в региона на телекомуникациите и технологиите удостоверяват прогнозите на IDC.

" С навлизането в ерата на генеративния AI следим невиждан ритъм на нововъведения ", показва основният изпълнителен шеф на Qualcomm Кристиано Ренно Амон по време на оповестяването на резултатите за четвъртото фискално тримесечие на компанията по-рано този месец. " Генеративният AI в устройствата се развива редом с генеративния AI в облака, като дава опция за напълно нови модели на потребление. Той има капацитета да промени метода, по който взаимодействаме с нашите устройства, като направи потребителското преживяване по-естествено, интуитивно, съответстващо и персонално с нараснала близост, дискретност и сигурност. “

През четвъртото тримесечие Qualcomm регистрира доходи и облага на акция, които надвишават прогнозите, и показва доста по-оптимистичен звук спрямо предходното тримесечие. Компанията пусна на пазара и нови чипсети, в това число първите си процесори за лични компютри, които имат за цел да разширят опциите на генеративния изкуствен интелект на база устройство.

Напоследък се следи и интензивност в облачната част на пазара, показва Telecoms и дава образец:

„ Тази седмица Microsoft показа първите си персонализирани чипове. Azure Maia AI Accelerator - както подсказва името - е предопределен за работа с генеративни задания AI, както и Azure Cobalt CPU, който е основан на Arm дизайн и е приспособен за осъществяване на изчислителни натоварвания с общо предопределение в Microsoft Cloud “.

Освен това от ден на ден компании се стремят да се възползват от търсенето на услуги за изкуствен интелект от страна на предприятията.

Миналата седмица Amdocs афишира партньорство с Nvidia, в границите на което ще употребява суперкомпютърните запаси DGX Cloud AI на софтуерния колос, софтуера AI Enterprise и рамката NeMo за създаване на персонализирани LLM, с цел да предложи AI благоприятни условия, пригодени съответно за телекомуникационната и медийната промишленост.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР