На служебните правителства явно им е съдено да пласират дълг

...
На служебните правителства явно им е съдено да пласират дълг
Коментари Харесай

Затъваме във високолихвен държавен дълг

На служебните държавни управления очевидно им е съдено да пласират дълг при тежки условия, с цел да изкупуват случките на фискалната политика на предхождащите ги постоянни държавни управления. Това се случи през 2022-а, това се случва и в този момент. Повод за тези редове е следващата облигационна емисия, която служебният кабинет пусна на пазара. В прессъобщението на финансовото ведомство написа следното:

" Министерството на финансите (МФ) пусна в обращение нова емисия 6-годишни ДЦК, деноминирана в лв., с падеж 15.05.2030 година и годишен лихвен ваучър от 3,25 %. Това е вторият за годината аукцион на ДЦК след възобновяването на емисионната политика на 15 април 2024 година.
 За две години доходността на държавния кратковременен дълг набъбна над два пъти
За две години доходността на държавния кратковременен дълг набъбна над два пъти

В каква посока се е запътила България

На извършения на 13 май 2024 година аукцион за новата емисия ДЦК бяха пласирани сполучливо ДЦК за 200 млн. лева съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна рентабилност в размер на 3,35 %.

Общият размер на подадените поръчки доближи 445,3 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 2,23 ".

Въпросните нови облигации са едни от най-високолихвените държавни скъпи бумаги с сходна срочност, които сега са на пазара. Специално друга шестгодишна емисия в лв. за момента няма, само че има такива, които са близки по матуритет. Това са две петгодишни излъчвания от 2020-а и 2021-а, при които лихвите и доходността са съвсем нулеви и една емисия със период на погасяване от пет години шест месеца с рента от 3.2% годишно и рентабилност от 4.96 %. Тя е издадена на 28 септември 2022-а от служебното държавно управление на Гълъб Донев, което пое краткотрайно ръководството на страната след оставката на постоянното държавно управление на четворната коалиция с министър-председател Кирил Петков. Редовното държавно управление, при което за пръв път фискалната непоклатимост и бюджетната резистентност бяха торпилирани с популистки политики за увеличение на трайните бюджетни разноски и разгръщане на бюджетния недостиг. Резултатът тогава бе в внезапното повишение на цената на дълга . Сега историята се повтаря. А още по-лошото е, че най-вероятно тази наклонност ще се прояви и идното издаване на облигации и на интернационалните финансови пазари.
 Предизборните политически извращения с рехавия държавен бюджет започнаха
Предизборните политически извращения с рехавия държавен бюджет започнаха

Задават се избори и парламентарните партии не закъсняха с предложенията си за финансови подаяния към електората - несъмнено - пенсионерите са първи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР