Крайнодясната Партия на свободата набира сила Крайнодясната и евроскептична Партия

...
Крайнодясната Партия на свободата набира сила Крайнодясната и евроскептична Партия
Коментари Харесай

Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия

Крайнодясната Партия на свободата набира мощ

Крайнодясната и евроскептична Партия на свободата на Герт Вилдерс се обрисува като победител на евроизборите в Нидерландия през юни, откакто през ноември 2023 година завоюва и парламентарните избори. Проучване на Ipsos I&O, направено сред 17-21 май, й дава 23 % от гласовете на гласоподавателите, което й отрежда девет места в 31-местната група евродепутати от Нидерландия в новия Европейски парламент. Преди пет години Партията на Вилдерс не можа да вкара нито един евродепутат, а изследвания през април и по-рано през май й отреждаха осем депутати, написа Българска телеграфна агенция.

Ако наклонността се резервира до 6 юни, когато нидерландците ще гласоподават, в новия Европарламент ще влязат 11 партии и коалиции колкото бяха и на изборите през 2019 година Сред тях са Зелените леви и Партията на труда, които в този момент се явяват в коалиция, Народната партия за независимост и народна власт, Д66, Християндемократическият апел, Селско-гражданското придвижване и Партията за отбрана на животните, които имаха депутати и в последния Европарламент. Влизат и нови „ играчи “ – като Нов публичен контракт, Волт и Социалистическата партия. Сред отпадащите е 50плюс. Избирателният предел е 3,22 % и тъй като няколко партии се въртят към него с един евентуален народен представител, са вероятни промени в последния миг.

Анализаторите предвиждат интензивност като през 2019 година, когато 41,93% от нидерландците се явиха пред изборните урни. Липсата на информация (34%), доверие (26%) и интерес (19%) са главните аргументи за (вероятно) негласуване.

 „ Нидерландците са доста заети със личната си страна сега “, сподели за БТА Хелен Койман, преводачка и някогашна журналистка. Тя въпреки всичко чака по-голяма интензивност от 2019 година. „ Но същински възторг в никакъв случай не е имало.  И мисля, че няма да се случи известно време “, добавя тя.  В момента по думите й се подвига доста звук към съставянето на държавно управление: „ има 'програма', както в този момент се споделя, тъй като партиите не желаят да я назовават ​​споразумение, само че още няма министър председател и министри “.  „ Между партиите в обединението има непрестанно различие и доколкото чета програмата, не виждам ясна визия какво би трябвало да бъде Европейски Съюз.  Мисля, че главно нидерландците, които се вълнуват за посоката на Европа (особено що се отнася до бежанците и миграцията), ще отидат да гласоподават.  Но доста хора си стоят у дома.  Европа е надалеч за доста хора. Особено тъй като считат, че " това е онази група в Брюксел ", която може да блокира проектите на нашата дясна коалиция “, споделя Хелен Койман.

Какво вълнува нидерландските гласоподаватели?

Според Хелен Койман нидерландските гласоподаватели се вълнуват от тематиките за  бежанците и миграцията, селското стопанство, климата, както и войните в Украйна и Газа.

Според Ipsos I&O имиграцията и бежанците в този момент са най-важните въпроси ( 55% се вълнуват от тях в този момент, а 43% - през 2019 г.). Международната сигурност (напрежението сред страните, интернационалните спорове също се загатва по-често (26% на 37%). Нараснал е ползата към жилищния пазар (от 19 % на 32 %), въпреки това да не е тематика на Европарламента, както означават анализаторите.

Климатичните промени/природата остават  втората по значимост тематика (40%). Европейският съюз  (за или срещу ЕС) също е значим фактор за решението на гласоподавателите да гласоподават - 36%.

Най-малка роля при избора на партия играят социално-икономическите въпроси, като неравенствата в приходите, безработицата и така нататък

Проучванията на Ipsos I&O  показват, че „ гласоподавателите се ориентират доста повече към националната политика, в сравнение с към европейската “.  Това съгласно анализаторите е огромната смяна спрямо евроизборите преди пет години.

Познавате ли нидерландците своите претенденти за евродепутати?

Според Ipsos I&O нидерландците не живеят с евроизборите и доказателство за това е, че има доста слабата осведоменост за водачите на листите. През 2019 година Франс Тимерманс (водач на листата на Партията на труда) беше прочут на 69 % от гласоподавателите. Следваше го Софи ин 'т Велд от Д66, която беше позната на 26 % от гласоподавателите.

От водачите на изборните листи в този момент никой не се приближава до такива числа. Бас Ейкхаут евродепутат от 2009 година насам, през март и май е бил прочут на 11 %. Разпознаваемостта на Малик Азмани (водач на листата на Народната партия за независимост и народна власт – партията на настоящия министър председател Марк Рюте), е 10 %. Себастиан Щьотерер, лидер на листата на посочената за победител Партия на свободата, е прочут единствено на 3 %. 

А през 2019 година една четвърт (24 процента) от гласоподавателите обявиха, че не познават нито един лидер на листа, а в този момент този % е 73.

Резултати от изследването на Ipsos I&O, направено сред 17-21 май

Партията на свободата   – 23 %  - Идентичност и народна власт
Зелени леви и Партия на труда  – 19,3 % - Зелените леви са в групата на Зелените-Европейския свободен алианс, а Партията на труда е в Прогресивния алианс на социалистите и демократите
Народна партия за независимост и народна власт   - 10.9%  - „ Обнови Европа “ 
Д66 – 7.1%  - „ Обнови Европа “ 
Волт – 5.9%  - евентуално в Европейски консерватори и реформисти
Християндемократически апел   – 5.7%  - Европейска национална партия
Партия за отбрана на животните – 4.5 %   – Левицата
Селско-гражданско придвижване  - 4.4 %  – евентуално в Европейската национална партия
Реформаторска партия – 3.8%  - Европейски консерватори и реформисти
Нов публичен контракт – 3.5 %  - Европейска национална партия
Социалистическа партия – 3.3%   – евентуално Левицата 
Други – 8.7%
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР