Спорове и поискани оставки белязаха днешното извънредно заседание на Столичния

...
Спорове и поискани оставки белязаха днешното извънредно заседание на Столичния
Коментари Харесай

4 часа спорове в СОС: Поискаха оставката на зам.-кмета Илиян Павлов за промените в движението

Спорове и поискани оставки белязаха днешното изключително съвещание на Столичния общински съвет (СОС) по отношение на организацията на придвижването в центъра на София. Общинските съветници дебатираха по противоречивите промени на бул. " Патриарх Евтимий " близо 4 часа.

Оставката на заместник-кмета по превоз на София Илиян Павлов желаеха от групата на " ИТН " (ИТН) в СОС, заяви общинският консултант от Има Такъв Народ Пламен Данаилов на брифинг преди днешното изключително съвещание на съвета. Причината за желаната оставка по думите на Данаилов е обстановката с новата организация на придвижване към Националния замък на културата (НДК). Данаилов съобщи, че няма по какъв начин Павлов да продължи да работи за Столичната община. По думите му съдът се е произнесъл, че измененията са противозаконни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Междувременно с пешеходното шествие под надпис " Стоп на беззаконието по пътищата " жители стачкуваха пред постройката на Столична община.

Недоволните желаеха отстраняването на общинския консултант Благовест Георгиев от всички заемани от него постове в СОС. В началото на април, управлявайки лек автомобил след приложимост на алкохол, той аргументи злополука в столицата. Георгиев беше част от групата на " Продължаваме Промяната - Демократична България " ( " Спаси София " ), само че след случая беше отхвърлен от групата и сега е самостоятелен.

От група на ГЕРБ-СДС в СОС обявиха, че в средата на април са почнали дейностите по въвеждане на новата организация на придвижване в региона на НДК, а възлагането на плана от заместник-кмета по превоза Илиян Павлов става на 7 май.

Прошко Прошков съобщи, че зам.-кметът по превоз дава възлагане за разработване на план три седмици, откакто към този момент е почнало неговото осъществяване. Той акцентира, че жестоко се погазва правилото за осведоменост на СОС, на жителите, на административните процедури, които би трябвало да се съгласуват.

Прошков акцентира, че местата за паркиране не са с 50 по-малко, а със 143 места. Положената нова маркировка към този момент пада, сподели той. Анализите на трафика демонстрират, съгласно него, че няма усъвършенстване на придвижването на градския превоз. С включването на секцията, която дава право на ляв завой по ул. " Фритьоф Нансен " ще има има още по-големи усложнения, счита Прошков. Според него дебатът дали планът е добър и логичен е безпредметни, тази сесия на СОС също е безпредметна, разяснява общинският консултант.

Той сподели още, че е изхарчен публичен запас от над 1 млн.лв., без да има остойностена сметка по този план.

От групата на " Продължаваме Промяната - Демократична България " ( " Спаси София " ) (ПП-ДБ-СС) дадоха отговор на обвиняванията на ГЕРБ като показаха, че планът за новата организация на придвижването в центъра на София е гласуван в Транспортна комисия на 9 април. Според общинската разпоредба за организация за придвижване комисията е органът, който съгласува плановете за организация на придвижване, изясни общинският консултант от групата на ПП-ДБ-СС Борис Бонев. По думите му това, което от ГЕРБ са показали като информация, е обвързвано с актуализация на плана за отделяне на велосипедните алеи, подписано на 2 май, а не планът за организация на придвижването.

Иван Таков от групата на " Българска социалистическа партия за България " подсети, че съдът е постановил, че смяната е противозаконна. Той уточни, че от Центъра за градска подвижност (ЦГМ) са дали данни, че бус лентата не е донесла никакви доходи в хазната. Според него велоалеите могат да останат, само че да бъдат преместени единствено от едната страна на пътното платно. Той обърна внимание на това, че проблем имат освен живущите в региона, само че и преминаващите оттова.

Кметът на София Васил Терзиев бе безапелационен, че планът за промени по централните столични булеварди би трябвало да бъде завършен. Той съобщи, че съжалява, че не го е разискал задоволително с районните кметове и жителите на домове в близост преди да стартира ремонтът.

Според него планът за промени се употребява с предизборна цел и не е отговорно да се дава фокус върху това напрежение на фона на многото друго, което има да се свърши.

По думите му най-хубавият метод да се покаже, че урокът е теоретичен е като идващият план няма сходни дефицити при осъществяването.

" Пътят е да се довърши планът, да се сътвори една група по всички заинтригувани страни, с цел да могат да се адресират всички проблеми - какво да се направи с паркинга на " Иван Вазов ", по какъв начин да се уредят зоните за живеещите в региона и за краткотрайно престояващите ", съобщи столичният кмет.

Зам.-кметът по транспортни политики Илиян Павлов посочи, че преди новата организация на придвижването е липсвал баланс и че " Патриарха " е бил ангажиран " напълно от коли ". Той е на мнение, че в този момент има баланс сред всички участници в придвижването. Според Павлов тези ограничения са извънредно закъснели и е трябвало от дълго време да бъде изпълнени, само че е липсвала политическа воля.

Припомняме, че измененията в организацията на придвижване в центъра на София започнаха да се вкарват по време на Великденските празници. Те бяха последвани от дни на митинги на кръстовището на бул. " Патриарх Евтимий " и ул. " Фритьоф Нансен ", на живущи и притежатели и ползватели на търговски обекти в региона. На 10 май последва изключително съвещание на непрекъснатата комисия по превоз към Столична община. Дни след съвещанието на комисията Административен съд София-град (АССГ) се произнесе за въвеждането на новата организация на придвижването към НДК. Съдът постановява да бъдат абсолютно прекъснати дейностите, осъществявани от длъжностни лица от Столична община. Решението на съда провокира голям брой реакции в политическите групи в СОС, което докара до днешното изключително съвещание на съвета.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР