На заседание в сряда правителството на Република Сръбска, която е

...
На заседание в сряда правителството на Република Сръбска, която е
Коментари Харесай

Република Сръбска иска да напусне Босна и Херцеговина

На съвещание в сряда държавното управление на Република Сръбска, която е част от Босна и Херцеговина разгласи, че в границите на идващите 30 дни ще приготви съглашение за спокойно обособяване от Федерацията .

Това заяви " Интерфакс ".

" Ние не желаем спорове. Това не е обособяване, мирното обособяване не е обособяване. Тъй като някои упрекват нашия народ в осъществяване на геноцид , нямаме причина да живеем дружно с тях ", цитира телевизионният канал RTRS премиерът на Република Сръбска Радован Вишкович.

Той съобщи, че ходът, препоръчан на държавното съвещание, е обвързван с разглеждането от Общото заседание на Организация на обединените нации на резолюция за признание на събитията в Сребреница през 1995 година за геноцид.

" Днес в Организация на обединените нации ще се опитат да одобряват резолюция за така наречен геноцид, който сърбите направиха, тъй че от на следващия ден ние ще се превърнем в нация, направила геноцид. Ние отхвърляме това и в никакъв случай няма да го приемем ", съобщи Вишкович.

Резолюцията беше препоръчана от Германия, Босна и Херцеговина и редица други страни. Срещу нея се оповестиха изрично Белград, както и управлението на босненските сърби .
 Република Сръбска плаши с самостоятелност и отхвърля Сребреница
Република Сръбска плаши с самостоятелност и отхвърля Сребреница

След като Сърбия заплаши, че при призната резолюция ще предприеме ограничения

В навечерието на гласуването сръбският президент и министърът на външните работи Александър Вучич и Марко Джурич организираха дейна дипломатическа акция, с цел да накарат допустимо най-вече страни да гласоподават срещу резолюцията или да се въздържат.
 Вучич още веднъж предизвести Организация на обединените нации за резолюцията за Сребреница
Вучич още веднъж предизвести Организация на обединените нации за резолюцията за Сребреница

За Сърбия документът още веднъж ескалира напрежението

В края на април тогавашният секретар на съветския Съвет за сигурност Николай Патрушев съобщи, че участниците в интернационална среща под егидата на съветския Съвет за сигурност са стигнали до заключението, че информацията за геноцида в Сребреница е била фалшифицирана от Германия , която е една от страните, предложили проекторезолюцията, за оказване на напън върху Сърбия.

" Нашите сътрудници означиха, че така наречен доказателства за геноцида в Сребреница, показани от Берлин, не са нищо друго с изключение на имитация на обстоятелствата , при която всичко е обърнато с главата надолу ", съобщи тогава Патрушев пред кореспонденти.
 Организация на обединените нации отсрочва сесията за Сребреница
Организация на обединените нации отсрочва сесията за Сребреница

Според Сърбия, това е триумф

Според него " задачата е да се окаже напън върху сръбския народ, който следва самостоятелен курс, без да се преценява с Вашингтон и Брюксел ".

Според босненски публични лица повече от 8000 мюсюлмани са били убити в Сребреница през юли 1995 година, откакто холандските мироопазващи сили са напуснали града за няколко дни.

Босненските сръбски сили бяха оповестени за виновни. Международният съд в Хага квалифицира събитията в Сребреница като геноцид .
 Босна упорства да се забрани отричането на Сребреница
Босна упорства да се забрани отричането на Сребреница

След като Сърбия и Република Сръбска се оповестиха срещу резолюция за геноцида

Всяка година на 11 юли управляващите на Босна и Херцеговина провеждат възпоменателна гала в Сребреница.

Босна и Херцеговина е федерална страна, състояща се от Федерация Босна и Херцеговина (известна също като Мюсюлманско-хърватска федерация) и Република Сръбска.
 Република Сръбска отхвърля геноцида в Сребреница
Република Сръбска отхвърля геноцида в Сребреница

Парламентът на самостоятелната република одобри отчет

Страната се ръководи от ротационно председателство , състоящо се от трима представители на главните религиозни и етнически групи - босненски мюсюлмани, хърватски католици и сръбски православни.

Освен това пълномощията в региона на външната политика и защитата се упражняват на федерално ниво.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР