Компанията Екотерра“, част от италианския холдинг Ригони ди Азиаго“, иска

...
Компанията Екотерра“, част от италианския холдинг Ригони ди Азиаго“, иска
Коментари Харесай

Италианската „Екотерра“ разширява производството си край Берковица

Компанията „ Екотерра “, част от италианския холдинг „ Ригони ди Азиаго “, желае да разшири производството на ябълков концентрат. За тази цел тя възнамерява да усили площите си с ябълкови насаждения в област Монтана. Инвестицията ще бъде направена в две села – Гаганица, община Берковица, и Гаврил Геново, община Георги Дамяново.

За задачата компанията е входирала капиталова желание в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана, в което показва, че с изключение на ябълковите насаждения, ще бъде изпълнена система за капково напояване, само че и фотоволтаични уреди. Предвижда се закупуването и на селскостопанска техника и инвентар.

Размерът на инвестицията не е явен. Компанията обаче показва, че планът предстои на утвърждение от Държавен фонд „ Земеделие “ за финансиране.

В документите се показва още, че насажденията ще бъдат от сортове ябълки, предопределени за консервната промишленост, за преправка в сок и концентрат, които ще бъдат употребявани като натурален подсладител. Площта на насажденията е малко над 214 дка в землището на с. Гаганица. Те ще се засаждат ръчно в редове, а обработката на почвата в тях ще се реализира механизирано.

По-голяма част от нивите са благосъстоятелност на компанията, а останалите са отдадени под аренда или наем.

Системата за капково напояване, с изключение на за набиране на нужната влага на растенията, ще служи и за внасяне в почвата на позволените в земеделието почвени подобрители. За водоизточник ще бъде употребен към този момент съществуващият тръбен бунар „ Търговска колегия Екотерра – Гаганица “.

За плануваните фотоволтаични уреди не са упоменати елементи.
За компанията
Италианският холдинг „ Ригони ди Азиаго “ участва на пазара в България с две компании – „ Екотерра “ и „ Биофрута “. Последната има база в Пазарджик и продава продукция на европейския пазар. „ Екотерра “ е записана в Търговския указател през 2008 година и разполага със аграрни площи край Берковица и Пазарджик, където отглежда разнообразни плодове – ягоди, малини, къпини и други Някои от продуктите се употребяват за изработката на конфитюр, а други се продават пресни или замразени.

На формалния уебсайт на „ Ригони ди Азиаго “ е посочено, че „ нашите лични органични култури са в България: това е мястото, откъдето идва огромна част от висококачествените плодове, нужни за производството на Fiordifrutta, с помощта на изключително удобния климат. Всички култури и ферми в България се управляват от италиански агрономи, профилирани в биологичното земеделие. “

Получаваме повече от 5500 тона плодове годишно, в това число ягоди, горски плодове, къпини, боровинки, диви боровинки, вишни, малини, касис, цариградско грозде, ябълки, боровинки и трънки. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР