От 1 юли пенсиите ще се вдигнат с 11%, а

...
От 1 юли пенсиите ще се вдигнат с 11%, а
Коментари Харесай

Главчев: Пенсиите ще се увеличат с 11% от 1 юли, а останалото са спекулации

От 1 юли пенсиите ще се вдигнат с 11%, а не с 10% както дава швейцарското предписание. Искаме да внесем утешение измежду пенсионерите. Никога не сме се колебали какво би трябвало да създадем и не знам от кое място се появиха тези спекулации. Може би ще се успокоят и тези, които внесоха целия този звук в предизборната акция, сподели служебния министър председател Димитър Главчев на брифинг в Министерския съвет.

През 2021 година Швейцарското предписание даваше 4,8%, само че Надзорът на Национален осигурителен институт одобри заложените 5%. Това не е казус, изясни служебният обществен министър Ивайло Иванов. 

В петък стана ясно, че Надзорът на Националния застрахователен институт ще гледа във вторник предложение окончателния % на актуализацията от 1 юли. Според прогнозите в бюджета на ДОО швейцарското предписание ще вдигне пенсиите с 11 на 100. Според окончателните данни за растеж на приходите и инфлацията се получи 10%. Още тази заран общественият министър Ивайло Иванов заяви, че внася в Надзора на Национален осигурителен институт предложение за нарастване с 11%. Преди това към този момент бяха почнали предизборни мнения по какъв начин служебното държавно управление желае да открадне 100 млн. лв. от пенсионерите.

Минималната ще се усили с 57,53 лева до 580,57 лв. и това ще докара до нарастване на пенсиите, които зависят от нея - обществени и инвалидни. 
Социалната за напреднала възраст ще бъда 307,07 лева А таванът 3400 лв.. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР