Хулиганите, които вилнеят по стадиони и зали, ще полагат труд

...
Хулиганите, които вилнеят по стадиони и зали, ще полагат труд
Коментари Харесай

Хулиганите по стадиони и зали ще работят в полза на обществото

Хулиганите, които вилнеят по игрища и зали, ще поставят труд в интерес на обществото до 220 часа, ще бъдат арестувани в ареста до 25 денонощия и няма да могат да посещават спортни надпревари до 5 години.

Това са единствено част от наказванията, записани в Закона за запазване на публичния ред при провеждането на спортни мероприятия, който бе признат от Народното събрание на второ четене, написа вестник "Сега ".

Проектът бе импортиран взаимно от ГЕРБ, "Обединени патриоти " и "Воля " поради случаите най-много по време на футболни мачове напоследък.

Затова и в закона е дефинирано понятието "спортно безчинство ". Това към този момент е "престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, осъществено в спортния обект или в спортната зона преди, по време или директно след спортното мероприятие, както и на отиване или на връщане от спортния обект ". За безчинство към този момент ще се смята и носенето на флагове, плакати и транспаранти, "на които са изобразени текстове, изображения, абревиатури и знаци, подтикващи към ненавист и принуждение, съдържащи обидни квалификации или олицетворяващи идеологии, оповестени за незаконни. "

Спортно безчинство е също предизвикването или присъединяване в сбивания, отводът за осъществяване на разпорежданията на виновните за спортното мероприятие хора, нахлуването на спортния терен, паленето и поддържането на огън, хвърлянето на предмети, носенето на маски, отправянето на хули, други неприлични изрази, жестове и държание, които са изключително вулгарни, както и изрази и викания, насаждащи ненавист на расова, етническа или религиозна основа

И още: "носенето на оръжие и предмети, които могат да се употребяват като оръжие, муниции, спрейове със предпазен газ, с корозивни или с оцветяващи субстанции, сигнални ракети, взривни устройства, пиротехнически произведения и други общоопасни средства, обособени техни съставки, както и наркотични и други упойващи субстанции. "

Така дефинираните прегрешения значат, че по игрища и зали публиката ще има право само да скандира приветствени и окуражаващи крясъци към своя тим, да приветства и да мълчи.

Всъщност множеството от виковете на спортните агитки са нецензурни или с нападателни послания към противниковите тимове, което значи, че във всеки миг обособени почитатели или цели групи могат да бъдат подведени под отговорност за спортно безчинство.

А това към този момент води след себе си тежки последици. При първична вина, което може и да е ругатня или засегнатост на всеослушание, ще се постанова санкция от 1000 до 2000 лева и възбрана за посещаване на спортни мероприятия в страната и в чужбина сред 1 и 2 години.

При още един случай причинителите ще поставят безплатен труд в интерес на обществото от 60 до 140 часа или ще бъдат глобявани сред 3000 и 5000 лева, като няма да имат право да вървят по спортни събития в страната и в чужбина от 3 до 5 години.

Има и още по-тежки ограничения, които ще се постановат при посягане над състезатели, съдии, служители на реда или други лица, ангажирани с организацията на мероприятието (тук се включват публицисти, фоторепортери и оператори), а също по този начин и, в случай че гамен употребява неразрешени за внасяне на стадион или в зала рискови предмети.

Тогава ще се санкционира с безплатен труд в интерес на обществото от 60 до 140 часа или арест от 5 до 15 денонощия, плюс възбрана за посещаване на спортни събития от 2 до 3 години. При повторна сходна вина безвъзмездният труд към този момент става от 100 до 220 часа, карцерът - 10 до 25 денонощия, а възбраната за вървене по надпревари сред 3 и 5 години.

Ако спортният гамен се окаже малолетен (между 16 и 18 г.), тогава ще бъде задържан за 5-10 денонощия и няма да върви по надпревари 1-2 години. Когато пък противообществената демонстрация е дело на лица, сложени под забраняване, техните родители, надлежно настойници или попечители, ще бъдат глобявани сред 500 до 1500 лева

Законът планува и стягане на достъпа до спортни събития, както на хора, по този начин и на транспортни средства. Специално феновете ще би трябвало да имат или персонализиран билет, или да им бъде сканирана персоналната карта.

Това се прави за ограничение на влизането на провинили се към този момент почитатели.

Никой обаче към този момент не повдига въпроса за отбраната на персоналните данни на жителите при сканирането на документите им. Законът просто задължава за задачата притежателите на клубове (или на стадионите, които най-често са общински) да обезпечат електронни четци на входовете. А също по този начин и да конфигурират камери с висока резолюция - по една за всеки вход и излаз, една стационарна и една преносима камера за всеки бранш, плюс камери, които за снимат методите отвън всеки вход и излаз, касите за билети и местата за създаване на КПП-та към спортното оборудване.

В допълнение - отговорникът по сигурността на съответното събитие би трябвало да обособи помещение за действен координационен център, като сигналът от видеокамерите да се извежда на контролни монитори, ситуирани в оперативния център. Записите ще могат да се употребяват като доказателства в съда, в случай че е нужно.

Това обаче неизбежно ще вкара в спомагателни, и то не дребни, разноски спортните клубове, най-много тези в долните футболни дивизии, както и в спортове като баскетбол, волейбол, хандбал и други, които не разполагат с съвсем никакви свободни средства, отвън нужните за довеждане докрай на спортния сезон от съответния тим.

Въпреки това и макар вероятността от митинги на сходни клубове, ръководителят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, който бе и един от вносителите, е удовлетворен: "Радващото е, че всички депутати поддържаха закона без нито една спънка. Имаше сътрудници, на които санкциите им се виждаха прекомерно високи, само че публичният проблем е толкоз огромен, че не би трябвало никакви взаимни отстъпки “.

Очаква се новият закон да бъде бързо подписан от президента - до седмица, и по този начин няма да се изчака 14-дневният период. Мотивът е, че футболното състезание в Първа лига към този момент стартира, а това във Втора лига ще започва през този уикенд. Единствено наредбата за допускане до спортно събитие след разчитане на персонална карта на посетителя от читател за персонални документи може да влезе в действие по-късно - 1 година след обнародването на закона в "Държавен вестник ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР