Сдружение Православен зов“ изрази сериозна загриженост относно процесите в Българската

...
Сдружение Православен зов“ изрази сериозна загриженост относно процесите в Българската
Коментари Харесай

Сдружение „Православен зов“ се обяви срещу опитите за разкол в Българската православна църква

Сдружение „ Православен вик “ изрази сериозна угриженост по отношение на процесите в Българската православна черква – Българска Патриаршия, които се следят в последните месеци. В послание към Врачанския митрополит Григорий, наместник-председател на Светия Синод, и членовете на Светия Синод на БПЦ, организацията предизвести за заплахата от ерес, подкрепян от някои митрополити. От Сдружението изпратиха информация към  Искра.бг за протичащото се в Българската православна черква.

„ Православен вик “ подчертава върху изказванията на ставрофорен иконом Евгений Янакиев, който на 26 февруари упрекна свещеници от Сливенската епархия в разцепнически дейности. Това обаче бе реакция против решенията на Светия Синод от 24 февруари, които касираха изборите за Сливенски митрополит и одобриха нова Синодална разпоредба, предоставяща изключителни права на митрополитите при избор на нови митрополити.

Организацията припомня, че обществото към момента помни опита за ерес от 1988 година , управителен от йеромонах Христофор Събев и подкрепян от Съюз на демократичните сили. Този опит включваше запор на сметките на Светия Синод и окупиране на Синодалната палата. Разколът беше преодолян през 2010 година, само че в този момент още веднъж се появяват признаци на нов ерес, предизвикан от дейностите на трима митрополити – Пловдивски Николай, Старозагорски Киприан и Доростолски Яков, които съслужиха с епископи от ПЦУ в църквата „ Свети Стефан “ в Истанбул.

Сдружението упреква и Сливенския митрополит Арсений в противоканонични дейности. Според тях той е взел участие в съслужения с отлъчен от Руската православна черква свещеник Петър Еремеев. Това нарушаване е в директно несъгласие с каноните на църквата и изисква църковен съд и низвержение за свещеник Арсений.

В обръщението си към медиите „ Православен вик “ приканва Светия синод да не позволява ерес в БПЦ , да се разкая за стореното и да възцари мир в църквата. Организацията упорства Уставът на БПЦ да бъде спазван и решенията да се вземат в духа на братска обич и примирие, а не под натиска на външни сили.

Сдружение „ Православен вик “ се опълчва на опитите за още един ерес в БПЦ и акцентира, че вкарването на политика в църковните каузи е дяволско начинание. Организацията приканва за единение и религия в заветите на починалия митрополит Йоаникий, който предупреждаваше за заплахата от украинския ерес и настояваше за строго спазване на каноните.

Атанас Орачев, ръководител на съдружие „ Православен вик “, приключва обръщението с апел към архиереите , свещениците и миряните да защитят единството на Българската православна черква и да се опълчват на всевъзможни опити за ерес и политическо вмешателство.

Йенс Столтенберг, НАТО: Живеем в рисков свят, където се води пълномащабна война в Европа и Близкия Изток

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР