Хората, които смятат, че са слабо представени, са по-популистки настроени

...
Хората, които смятат, че са слабо представени, са по-популистки настроени
Коментари Харесай

Глас "против": Нежеланието дадена партия да победи оформя нагласите на европейците

Хората, които считат, че са едва показани, са по-популистки настроени в мисленето си и в метода си на гласоподаване. Поддръжниците на популистите обаче са единни единствено за две неща – скептицизма към Европа и неудовлетворението от демокрацията в Европейски Съюз. Това са част от изводите в разбор на фондация " Бертелсман " (в прикачения файл), който се основава на социологически изследвания в 12 страни от Европейски Съюз. В рамките на проучването, наречено " Изборът на Европа ", са интервюирани са 23 725 гласоподаватели в Германия, Франция, Гърция, Англия, Италия, Холандия, Австрия, Полша, Швеция, Дания, Испания и Унгария. Анкетите са извършени от YouGov по поръчка на фондация " Бертелсман " през януари 2019 година

Данните за възможната изборна интензивност на вота за Европейски парламент по-късно този месец са окуражителни за демокрацията – две трети от европейците (68%) желаят да вземат участие в евроизборите, като в Германия искащите да гласоподават доближават даже три четвърти (73%). Повечето европейци обаче, когато вземат решение по какъв начин да гласоподават, са ръководени от отхвърлянето на избрани партии.

Според разбора поддръжниците на евроскептични партии от политическата външна страна са по-силно мобилизирани от политическия център, който към момента страда от умората на гласоподавателите. " Европа се нуждае от работещи болшинства в новия Европейски парламент. Мобилизирането на най-вече проевропейския център е значима причина за това ", разяснява ръководителят на изпълнителния ръб на организацията Арт Де Хеус.

Разделения

Проучването обаче демонстрира също по този начин, че популистите са обединени само в техния евроскептицизъм и рецензиите си към демокрацията. По съответни въпроси поддръжниците на леви и десни популисти са даже още по-разделени от гласоподавателите на обичайните партии.

Проучване
В икономическите и културните си желания поддръжниците на левите популисти са съгласни доста повече със социалистите, социалдемократите и зелените гласоподаватели. В същото време желанията на последователите на десните популисти са близки до тези, които поддържат християндемократите и консерваторите. Само демократичните гласоподаватели симпатизират на десните по стопански въпроси и на левите по културни.

За новия Европарламент това ще значи, че за консенсус и положителни болшинства ще са нужни даже по-големи обединения на партиите от главното течение, в сравнение с до момента. " Ако обичайните партии не съумеят да изградят този мост, неналичието на безусловно болшинство може да докара до самоналожена невъзможност и застоялост ", разяснява Роберт Веркамп, съавтор на изследването.

Най-проевропейски и най-слабо популистки настроени са поддръжниците на зелени и демократични партии. Подкрепящите популистката радикална левица и крайните леви партии са доста по-слабо евроскептично настроени от одобряващите популистката радикална десница и крайните радикални партии.

Гласуване срещу

Резултатите от изследването разкриват известна отрицателна позиция от страна на европейците. " Много гласоподаватели към този момент не избират дадена партия, а гласоподават против тези партии, които най-силно отхвърлят ", изяснява Веркамп. Средно единствено към шест на всеки 100 гласоподаватели (6.3%) се разпознават в позитивен аспект с дадена партия. Почти един на всеки двама (около 49%) изцяло отхвърлят една или даже няколко партии.

В изследването терминът положителна партийна идентификация се отнася за тези респонденти, които споделят, че " несъмнено " ще гласоподават за съответна партия на европейски, национални и районни избори. а отрицателна партийна идентификация - за тези, които и за трите типа избори са споделили, че " несъмнено няма " да гласоподават за дадена партия.

Според разбора първата категория е доста по-слабо публикувана от втората. Това може да значи, че доста жители не избират на първо време и на първо място партията, към която се усещат най-привлечени, а реагират против тези, които най-силно отхвърлят. Затова те могат да гласоподават за партията, която им дава обещание най-хубава отбрана от тези, които не харесват и чийто триумф на изборите те желаят да предотвратят непременно.

Особено забавни са равнищата на отменяне или утвърждение за обособени партии от политическата външна страна. От една страна крайните и популистките партии имат най-високите равнища на отменяне, към 52%. В същото време десните популисти имат най-високи положителни партийни идентификации, почти 10%, както и левите популисти – към 6%. С други думи левите и десните крайни партии освен имат постоянна електорална база, само че и огромен брой остри критици.

" Популистките партии са съумели да основат постоянна основа от гласоподаватели за релативно къс интервал от време. Но техните високи равнища на отменяне демонстрират също по този начин какъв брой рисково ще бъде другите партии да имитират популистките ", разяснява Веркамп.

Според изследването в границите на акцията за евроизборите популистките партии се активизират против обичайните, до момента в който обичайните от ден на ден разчитат на контрамобилизацията на гласоподавателите против популистите.

Причините за популизма

За пръв път проучването преглежда и връзката сред представителството и популизма. Резултатите демонстрират, че неналичието на посланичество е причина за популизма.

" Който желае да предотврати спомагателното разпространяване на популистки настройки би трябвало да подсигурява, че всички гласоподаватели са показани допустимо най-добре. Доброто представителството е най-хубавата гаранция против популизма, показва Веркамп.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (308)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР