Евродепутатите на Марин Льо Пен и Матео Салвини обединиха сили

...
Евродепутатите на Марин Льо Пен и Матео Салвини обединиха сили
Коментари Харесай

Крайнодесните създадоха най-голямата си досега група в Европарламента

Евродепутатите на Марин Льо Пен и Матео Салвини сплотиха сили с антиимигрантски партии в Европа, с цел да основат най-голямата крайнодясна група в Европейския парламент, написа " Гардиън ". Въпреки обещанията да бъде " бодил в очите " обаче, групата от 73 евродепитати е надалеч от упоритостта на италианския вицепремиер да преобърне системата на законотворчество в Европейски Съюз, трансформирайки се в третата по величина в институцията.

Тя ще се назовава " Идентичност и народна власт " и ще бъде пета по величина, а въздействието й върху основаването на закони в Европейски Съюз наподобява подозрително, отбелязва " Гардиън ". Макар крайнодесните в този момент да разполагат с 10% от местата в новия Европейски парламент (в съпоставяне с 5% в предходния), другите партии не се чака да изберат крайнодесни евродепутати за авторитетни позиции.

Групата ще бъде водена от евродепутата от италианската крайнодясна " Лига " Марко Дзани. " Идентичност и народна власт " не съумя да убеди Партията на Брекзит на Найджъл Фараж да се причисли. Дзани, който се срещна с Фараж по-рано този месец, съобщи, че вратата остава отворена за него, както и за други, като испанската крайнодясна " Вокс ".

" Не успяхме да създадем единна група с Партията на Брекзит заради няколко аргументи ", съобщи той по време на конференция. " Това не е проваляне, това е едно доста отворено съдействие, ние сме отворени за тях, в случай че те желаят да си сътрудничим ", добави Дзани, като посочи, че е значимо всички партии с " коренно друг мироглед за Европа " да обеднят сили.

Йорг Мойтен от " Алтернатива за Германия ", също член на " Идентичност и народна власт ", съобщи: " Някои хора споделят, че ние желаеме да разрушим Европейски Съюз, аз желая да опровергая това ". По думите му новата група желае да работи в съдействие, само че от време на време това значи да споделя " не ". " Европейски Съюз би трябвало да бъде стеснен и реформиран ", добави той.

Евроскептичните партии отдавна са разграничени по огромни въпроси, като връзките с Русия. Докато " Лига " и " Национален общ брой " на Марин Льо Пен имат топли връзки с Кремъл, скандинавските и балтийските крайнодесни партии гледат на Русия като на опасност, която би трябвало да бъде сдържана.

Според Льо Пен другите възгледи по въпроси като глобите против Русия не са изненадващи поради другите култури и обичаи. " По огромните въпроси ние имаме обща визия и сме тук, с цел да го покажем ", акцентира тя.

Въпреки опасността да бъде изключен от Европейската национална партия, унгарският министър председател Виктор Орбан не демонстрира планове да реалокира евродепутатите си от " Фидес " от обичайния дясноцентристки блок. Управляващата в Полша " Право и правдивост " се чака да остане в евроскрптичната група Европейски консерватори и реформисти.

Фараж се надява да възроди обособена евроскептична група, Европа на свободата и директната народна власт, само че среща проблеми в намирането на съдружници. Според разпоредбите на Европейския парламент една група би трябвало да бъде формирана от евродепутати от най-малко седем страни. Европа на свободата и директната народна власт бе " брак по сметка " с другата партия в ръководещата в Италия коалиция, Движение " Пет звезди ", само че то занапред би трябвало още веднъж да се съгласи да се сплоти с Фараж. Източник от партията сподели, че съюз с Фараж към момента не е нито контрактуван, нито изключен.

 Марко Дзани
© Asscociated Press

Марко Дзани

По думите на Льо Пен нейната група в " по-зряла " от предшестващата я, тъй като някои празненство са взели участие в държавни управления. Тя акцентира, че новата парламентарна група занапред се обрисува като " първата суверенистка мощ в Европейския парламент ". В нея са показани девет страни: 28 от италианската " Лига ", 22 от френския " Национален общ брой ", 11 от " Алтернатива за Германия ", трима австрийци от Австрийската партия на свободата, както и евродепутати от Фландрия във Белгия, Чехия, Дания, Финландия и Естония.

Европейската национална партия ще има 179 депутати, социалдемократите - 153 евродепутати, " Обнови Европа ", в която влиза и партията на Еманюел Макрон - 106 депутати, и Зелените и Европейския свободен алианс - 75 евродепутати. След Брекзит " Идентичност и народна власт " ще стане четвъртата мощ в институцията.

 Марко Дзани, Марин Льо Пен и Йорг Мойтен
© Reuters

Марко Дзани, Марин Льо Пен и Йорг Мойтен

Марин Льо Пен сподели, че съюзите и общите позиции с други в Екологичен потенциал могат да разрешат появяването на " суверенистки блок с близо 200 гласа, който ще има огромно въздействие върху салдото на силите в бъдеще ", съобщи Българска телеграфна агенция. Тя посочи, че е настъпил краят на изолацията на тези, които в Европарламента защитаваха своите страни и правото на хората " да разполагат сами със себе си ".

Марко Дзани изясни, че новата група е построена към три огромни тематики - сигурност, миграция и стопанска система.

Според анализатори разликите по икономическите и обществените въпроси може да основат проблеми на групата при пробутване на обща политическа стратегия. Големият въпрос е дали групата ще може да остане сплотена освен в Европейския парламент, само че и в Европейски Съюз поради националистическите трендове и вътрешните ползи, защитавани от партиите в нея. На крайната десница и популистите в предишното не им беше елементарно да сплотят редиците си.

Новата група заменя групата " Европа на нациите и свободата " в досегашния Европарламент, която имаше 36 места.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (634)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР