Ръководителите на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент

...
Ръководителите на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент
Коментари Харесай

Социалисти и либерали изхвърлиха Вебер от надпреварата за наследник на Юнкер

Ръководителите на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент и на центристката група " Обнови Европа " споделиха на водещия претендент на Европейската национална партия Манфред Вебер, че няма болшинство в поддръжка на кандидатурата му за ръководител на Европейската комисия, съобщи EurActiv, базирайки се на свои източници.

" Двете групи ще продължат да работят по Стратегическата платформа и ще продължат положителното съдействие с Манфред Вебер като началник на групата на ЕНП в Европейския парламент ", обявиха няколко източника.

Според тях водачът на социалистите и демократите Ираче Гарсия и Дачиан Чолош, който оглави " Обнови Европа ", са уведомили персонално Вебер за решението тази заран.

По-рано евродепутат социалист, поискал анонимност, сподели, че има " общо схващане също по този начин с либералите и Зелените ", че Вебер не би трябвало да бъде претендентът.

Преди днешната среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел, на която ще се разискват вероятните нови ръководители на европейските институции, френският президент Еманюел Макрон се срещна с испанския министър председател Педро Санчес и с португалския му сътрудник Антонио Коща. Макрон е намерено срещу кандидатурата на Вебер. На същата позиция е и Коща.

Според други източник има два разновидността за днешната среща. Лидерите да поддържат или да отхвърлят процедурата с водещия претендент или да дадат една седмица пролонгация, с цел да може Европейският парламент да контракти идната коалиция.

Най-очакваната вест от днешното съвещание трябваше да е предлагането за идващ ръководител на Европейската комисия, който да наследи на поста Жан-Клод Юнкер. Европейският съвет може да избере име от листата на предварителните водещи претенденти, препоръчани от Европейския парламент, само че има право да направи и друго предложение. Европейският съвет взима решението си с болшинство (най-малко 21 от 28-те страни членки, представляващи 65% или повече от популацията на блока), само че избраният за ръководител на Европейска комисия се нуждае от 376 гласа в Европейския парламент.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (422)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР