След изборите за Европейския парламент ще бъде сформиран нов крайнодесен

...
След изборите за Европейския парламент ще бъде сформиран нов крайнодесен
Коментари Харесай

Колко силен е крайнодесният популизъм след изборите за Европарламент

След изборите за Европейския парламент ще бъде образуван нов крайнодесен алианс. EurActiv Германия проучва какъв брой авторитетни ще бъдат в действителност крайнодесните партии занапред нататък.

Страхът от изместване надясно стимулира повече гласоподаватели да гласоподават и по този начин се стигна до рекордна интензивност за последните 20 години. Националистките партии завоюваха забележителен брой места. В Италия, Полша и Унгария те даже са болшинство. Въпросът в този момент е какъв брой авторитетни ще бъдат националистките групи в Брюксел.

В Европарламента към този момент ще бъде групата Европейски алианс на хората и нациите (ЕАХН). Основан от италианския вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини, той има за цел да сътвори по-широк националистки фронт в Брюксел и " Европа на отечествата ".

Търсеният Орбан

В момента десните популистки партии в Европейския парламент са разпръснати в три разнообразни парламентарни групи. Една от тях, Европа на свободата и директната народна власт, доминирана от Партията за самостоятелност на Обединеното кралство, ще се разпусне, в случай че Англия напусне Европейски Съюз.

Според проекта на Салвини новият алианс ще бъде основан от групата Европа на нациите и свободата. Тя включва девет партии, измежду които " Алтернатива за Германия ", френският " Национален общ брой ", фламандската партия " Вламс беланг ", Австрийската партия на свободата. Очаква се да има 73 евродепутати.

Отсъстват полската " Право и правдивост ", която алиансът отхвърли да одобри, както и унгарската " Фидес ", сега е член на Европейската национална партия (ЕНП). Виктор Орбан има основна роля. Той към момента е публично член на групата на Манфред Вебер, ЕНП. Но участието на " Фидес " е краткотрайно замразено от март.

Не е загадка, че Салвини и Орбан се схващат добре. През май унгарският министър председател одобри италианския си сътрудник в Будапеща, наричайки го " моя воин ". Официално обаче Орбан не се е заел с новия алианс, може би поради разлики с Марин льо Пен, допуска Джулиан Раполд, теоретичен помощник в Германския съвет за външна политика. Орбан също така може да се причисли към полския си сътрудник в групата Европейски консерватори и реформисти.

Разделени

За националисткото малцинство има смисъл да образува група като Европейския алианс на хората и нациите, разяснява Раполд пред EurActiv. Всеки, който е част от парламентарна група и получава спомагателна финансова поддръжка, има право на основни парламентарни позиции и затова е по-видим в Европейския парламент.

" Предполагам обаче, че в идващите пет години на новия Европейски парламент ще виждаме пукнатините по избрани въпроси, което може да докара до напрежение. И общата мощ при гласоподаване евентуално ще е много ниска. " Според Раполд може да се стигне до конфликти и за лидерската роля във фракцията.

Има необятен консенсус за нуждата да се подсилят националните страни, да се реформира Европейски Съюз и да лимитират неговите пълномощия допустимо най-вече. Съществуват обаче разнообразни възгледи за обществения дълг, отбраната на околната среда, икономическите и обществените политики. Италия да вземем за пример упорства за разпределение на търсещите леговище измежду всички страни членки, против което са държавните управления в Полша, Унгария и Чехия.

" Алтернатива за Германия " неотдавна разкритикува бюджетната политика на Европейски Съюз и преследва демократичен пазарен курс, нещо против което евентуално ще бъде " Национален общ брой " на Льо Пен.

Разногласия при гласоподаване

Разногласията сред националистите ясно се виждат в тяхното държание при гласоподаване. В предходния законодателен интервал депутатите на Европа на нациите и свободата бяха единомислещи в гласуването си в едвам 69% от случаите съгласно VoteWatch. Членовете на групата Европа на свободата и директната народна власт гласоподаваха еднообразно в по-малко от половината случаи.

За съпоставяне – Зелените/Европейски свободен алианс гласоподаваха единомислещо в 95% от случаите.

Битка за болшинство

Дори и в случай че партиите в Европейски алианс на хората и нациите и Европейски консерватори и реформисти съумеят да изгладят разликите си по избрани въпроси, въпреки всичко ще са изправени пред центристко проевропейско болшинство макар сериозните загуби на гласове за двете огромни групи – ЕНП и социалисти и демократи.

Партиите в Европейския парламент не би трябвало да образуват твърди обединения, само че могат да образуват изменящи се болшинства съгласно тематиката. По този метод постоянно може да се основават разнообразни болшинства.

" Разбира се, това ще продължи да се случва по същия метод. Но построяването на обединения безспорно ще стане по-сложно, в случай че болшинство с разнообразни фракции би трябвало да се образува всякога. Трябва да изградите мостове сред фракциите и това ще забави процеса ", показва Раполд. Ето за какво е доста евентуално подсилените крайнодесни партии най-малкото да могат да разрушават болшинства по по-спорни въпроси.

" Досега задачата на множеството популистки партии не беше действително интензивно да преследват политики. Вместо това те използваха Европейския парламент като сцена, с цел да изпращат послания удома и да инкорпорират въпросите си в политическия дневен ред. Това евентуално ще продължи да бъде метода, по който ще работят ", счита анализаторът.

Вето в Съвета

В последна сметка какво въздействие имат крайнодесните популисти след евроизборите?

От една страна, Европейският парламент към момента се управлява от очевидно болшинство на проевропейски сили. От друга, взимането на решения и постигането на единение евентуално ще бъдат по-сложни. Особено по въпроси като отбраната на климата, комерсиалната политика и политиката за сигурност, алиансът на Салвини и Европейските консерватори и реформисти може да попречват гласуването на болшинството.

Раполд вижда по-голям капацитет за спор в съвета, където обособените страни могат с несъгласие да блокират решения, да вземем за пример за политиките за леговище. Това прави изборните победи на националните популистки партии в страните членки по-опасни за Европейски Съюз, в сравнение с крайндесните съюзи в Европейския парламент.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (626)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР