Румънецът Дачиан Чолош бе избран днес за председател на групата

...
Румънецът Дачиан Чолош бе избран днес за председател на групата
Коментари Харесай

Бивш румънски премиер оглави новата центристка група в Европарламента

Румънецът Дачиан Чолош бе определен през днешния ден за ръководител на групата " Обнови Европа " в Европейския парламент, правоприемник на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), се показва в известие на групата, представено от Българска телеграфна агенция.

Чолош е някогашен министър-председател на Румъния, аграрни министър и еврокомисар по земеделието и развиването на селските региони в комисията под председателството на Жозе Барозу. Новата парламентарна група се състои от 108 евродепутати.

" Обнови Европа " е освен третата политическа мощ в Екологичен потенциал, само че и нова вяра. Вярвам в единна Европа на Изтока и Запада, Севера и Юга, декларира Чолош, представен в известието. Той прибавя, че групата ще работи съгласно упованията на жителите, за обществена протекция, запазване на природата, в региона на миграцията и цифровия преход.

Без нас няма да бъде допустимо съставянето на стабилно болшинство в Европарламента, отбелязва досегашният ръководител на АЛДЕ Ги Верхофстат. Той прибавя, че идващият ръководител на Европейската комисия ще получи поддръжката на " Обнови Европа ", единствено в случай че в основата на работната му стратегия залегнат задачите на досегашните либерали.

Френските евродепутати, определени в края на май от листата " Ренесанс " (21 на брой), съставляват най-голямата делегация в тази група. Целта на промяната на името бе да се удовлетворят представителите на партията на президента Еманюел Макрон, защото думата " либерал " е обременена с прекалено много конотации във Франция.

" Политико " отбелязва, че Чолош, който има мощни връзки с Франция, получи поддръжката на делегацията на " Ренесанс ", както и на испанската демократична партия " Сиудаданос ". Той бе определен с 64 против 42 гласа, побеждавайки холандския евродепутат Софи инт Велт, която имаше поддръжката на английските либерал-демократи.

Изборът на Чолош значи, че водачите на трите съществени проевропейски политически групи към този момент са ясни, което разрешава да се забързат договарянията за други позиции и политически платформи. ВЪв вторник социалистите избраха испанския евродепутат Ираче Гарсия за нов водач, а дясноцентристката Европейска национална партия бързо преизбра германеца Манфред Вебер.

Досегашният водач на либералите Ги Верхофстат се надява да стане ръководител на Европарламента. Гласуването се чака през първата седмица на юли, когато ще се състои първото пленарно съвещание на новия Европейски парламент. Утре стартира двудневен Европейски съвет, на който водачите ще обсъдят номинациите си за висшите постове в Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (638)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР