Европейският съюз е готов да предложи на Великобритания щедро търговско

...
Европейският съюз е готов да предложи на Великобритания щедро търговско
Коментари Харесай

Евросъюзът предложи на Лондон нулеви квоти и мита в търговията - но с правила

Европейският съюз е подготвен да предложи на Англия обилно комерсиално съглашение с нулеви мита и квоти за артикули, с допустимо максимален достъп до общия пазар. Но Лондон би трябвало да съблюдава европейските стандарти.

Тази позиция опазиха и Еврокомисията, и Европарламентът по време на спор в Страсбург за бъдещите връзки с Англия. Лондон напусна Европейски Съюз на 31 януари и в този момент се намира в временен интервал до края на годината. За тези 10 месеца двете страни би трябвало да стигнат до съглашение за бъдещите си връзки.

" Само преди седмици казахме сбогом на английските си другари, като изпяхме Auld Lang Syne ", сподели ръководителят на Еврокомисята Урсула фон дер Лайен. " Започваме договарянията с високи упоритости, тъй като положителни другари като нас не трябва да се задоволяват с по-малко ".

Целта ни са нулеви мита и нулеви квоти за всички артикули. Нещо, което в никакъв случай не сме предложили на никого другиго, нов модел за търговия, неповторимо упорит във връзка с единния пазар. Но това ще изисква съответните гаранции за почтена конкуренция и отбрана на потребителите, сподели Фон дер Лайен. Тя назова речта на премиера Борис Джонсън, в която той очерта какво съглашение желае с Европейски Съюз " музика за ушите ни ". (Тогава английският министър председател изиска допустимо най-пълен достъп до единния пазар на Европейски Съюз посредством амбициозно комерсиално съглашение, само че без да съблюдава европейските регулации и да зависи от решенията на Европейския съд. Повече за нея четете тук.)

" Размерът има значение, а ние имаме обединен пазар от 440 млн. души ", сподели тя.

В миг, в който системата за търговия в света е толкоз затруднена, приятелите ни би трябвало да оказват помощ да я създадем по-справедлива и по-силна, сподели ръководителят на Еврокомисията. Какво вършат споразуменията за свободна търговия? Заменят несигурността с набор от правила. От тях хората би трябвало да печелят. И тъкмо това е основата на нашите съглашения с Канада и Япония. Те не просто усилват двустранния продан на услуги, хора и хрумвания, само че и покачват стандартите в доста сфери.

Тя напомни още, че съглашението за свободна търговия с Канада, което Джонсън дава като мечтан образец, отстранява митата и квотите за доста артикули, само че не за всички. Фон дер Лайен също по този начин иронично подсети, че въпреки английският министър председател да приказва за комерсиално съглашение с Австралия, такова няма - Европейски Съюз търгува с Австралия по разпоредбите на Световната комерсиална организация и стартира договаряния за договорка през 2018 година Ако това е английският избор, ние ще се съгласим с него, само че аз персонално имам вяра, че би трябвало да сме доста по-амбициозни, сподели още тя.

Германският народен представител Дейвид Макалистър, който управлява преговорната група от страна на Европарламента, настоя, че приоритет са опазването на единния пазар и митническия съюз на Европейски Съюз. " Трета страна не може да има същите права като държава-членка. Равнопоставеността е приоритет - няма да навлезем в конкуренция до дъното ", въпреки да сме подготвени за ново партньорство с нулеви мита и квоти, сподели той.

За общите стандарти няма да се договаря

Ираче Гарсия Перез от Социалистите и демократите (С§Д) сподели: " На 1 февруари Англия официално стана трета страна и загуби политическите си права. () Трябва да напомним, че няма нищо, което да дава толкоз преимущества, колкото цялостното участие. " Тя също по този начин предложи договаряния за две търговски съглашения - едно за артикули и едно за услуги, които в действителност са главната част от стопанската система на Англия.

Англия би трябвало да подсигурява свободна и обективна конкуренция, достъп до водите си, да почита европейските правосъдни решения и се е съгласила, че всевъзможни решения за Гибралтар ще изискват единодушието на Испания, акцентира още тя.

Натало Лоазо от " Обнови Европа " подсети, че климатичните промени и тероризма не почитат границите и двете страни не могат да се оправят с тях поотделно. Тя също по този начин сподели, че стандартите за отбрана на потребителите и служащите, за отбрана на персоналния живот и данни са високи и не могат да бъдат предмет на договаряния и покупко-продажби.

Петер Кофод от " Идентичност и народна власт " разяснява, че Англия не напуща света или Европа, а единствено системата на Европейски Съюз и прикани за договаряния, които да опазят Обединеното кралство като най-хубавия и най-близкия сътрудник на Европейски Съюз.

Филип Ламбертс от " Зелените " уточни, че в някои сфери Англия има по-строги регулации от Европейски Съюз и предложи и двете страни да се ангажират да одобряват по-строгите стандарти за отбрана на здравето, правата на служащите и други, без значение къде са основани те.

Дерк Як Епинк от " Европейски консерватори и реформисти " разяснява, че " всяка администрация се придържа към разпоредбите си, смятайки ги за свещени. Европейските правила наподобяват на китайските мандарини, управлявали империя. (...) Старата империя не желае да бъде ръководена от нова, по тази причина си потегли. Каква е поуката? Европейски Съюз не трябва да се цупи. (...) Трябва да се грижим за жителите. "

Той също по този начин неправилно уточни, че английското държавно управление било най-стабилното в Западна Европа, тъй като имало огромно болшинство в последните пет години. В реалност за пет години страната мина през предварителни избори неколкократно, а Тереза Мей и Борис Джонсън управляваха два кабинета, крепящи се на поддръжката на ирландските юнионисти.

Мартин Шиндерван от Европейска обединена левица настоя фокус в договарянията да бъде отбраната на изискванията на труд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР