Граждани отправиха 51 препоръки към Европейския съюз за подобрение на

...
Граждани отправиха 51 препоръки към Европейския съюз за подобрение на
Коментари Харесай

Граждани отправят препоръки към ЕС за здравеопазването

Граждани насочиха 51 рекомендации към Европейския съюз за усъвършенстване на околната среда и опазването на здравето и битката против изменението на климата. Идеите бяха признати по време на гражданския панел на тематика " Изменение на климата, околна среда и здраве ", част от Конференцията за бъдещето на Европа, съобщи Българска телеграфна агенция.

Домакин на тридневния конгрес беше столицата на Полша, като полемиките се водиха в Двореца на културата и науката и в Кампуса на Колежа на Европа в Натолин.

Участниците трябваше да гласоподават през днешния ден общо 64 рекомендации, обсъждани от тях по време на пленарните сесии, състояли се в последните няколко месеца. Всяка от концепциите трябваше да получи над 70 % от гласовете. Така 13 от рекомендациите отпаднаха.

Приетите хрумвания ще бъдат показани и отстоявани в Европарламента.

Те са свързани с воденето на здравословен метод на живот, екологично обучение, здравословна естествена среда, запазване на биологичното многообразие, контролиране на свръхпроизводството и свръхпотреблението, понижаване на отпадъците, възобновимата сила, екологичен превоз, подсилване на здравната система и еднакъв достъп до опазване на здравето за всички.

Някои от рекомендациите са Европейски Съюз да даде дотации за биологично земеделие, да има минимални стандарти за качеството на храните, да има правна отбрана на велосипедистите при катастрофи, да се финансира основаването на зеленчукови градини в учебно заведение и планове за градско градинарство на публични и частни места.

Гражданите предлагат да има по-високи налози върху месото и захарта, както и доста ясни предупредителни знаци върху нездравословните храни. Други хрумвания плануват фрапантно понижаване на химически пестициди и торове, разширение на предпазените територии за запазване на биологичното многообразие, лоялна конкуренция за селскостопанските артикули, щадящи околната среда.

Гражданите предлагат също интензивното отглеждане на животни да бъде последователно прекратено, да се отстранен неуважителните условия за живот на животните, както и да бъде неразрешена ненужната приложимост на антибиотици и други медикаменти във фуражните добавки.

Европейците желаят още да се обложат с налог нездравословните храни, а събраните средства да се влагат в здравословни.

Отделно, упорства се да бъде продължен гаранционният период на софтуерните артикули, които в този момент били с планувано остаряване.

Сред предложенията е записана и рекомендация за основаване на правна рамка, която да обезпечи на всички европейски консуматори опция да закупуват локални и качествени хранителни артикули на налични цени.

Друга концепция е създаване на транспортна съгласуваност сред дребните обитаеми места и стимулиране закупуването на електрически транспортни средства.

Гражданите предлагат на Европейски Съюз да подсигурява, че лекуването в общността е с еднообразно качество и на обективна цена на локално равнище, както и основаването на европейска база данни, осигуряваща достъп до медицинските досиета на пациентите.

Участниците във форума упорстват още Европейски Съюз да има твърда позиция във връзка с включването в учебните стратегии на въпроси за психологичното здраве и половото обучение.

В края на срещата участници обявиха, че е било чест за тях да се включат в гражданския разговор. Те се надяват да има резултат от тяхната работа и политиците в Европарламента да се съобразят с предложенията им.

Хърватката Матея Лисак разяснява пред Българска телеграфна агенция, че конференцията е минала доста добре.

" Смятам, че всички оферти бяха положителни. Имаше някои доста градивни, които се надявам да бъдат признати и изпълнени ", съобщи Лисак и добави, че желае в бъдеще една по-светла, отворена и толерантна Европа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР