Каквото и да казват касандрите за нероденото още българско правителство,

...
Каквото и да казват касандрите за нероденото още българско правителство,
Коментари Харесай

Номиниран от Борисов, контролиран от Пеевски: бъдещият премиер - в двойна примка

Каквото и да споделят касандрите за нероденото още българско държавно управление, едно е несъмнено - ще е триумф, в случай че изкара повече от година, две ще са знамение. Тази седмица е отредена за договарянията, които екип на ГЕРБ-СДС, победител на изборите на 9 юни, ще организира с останалите шест политически сили в 50-ия парламент. Съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски, който е глобен за корупция от Съединени американски щати и Англия, няма самообладание да се включи в ръководещо болшинство. За първи път от държавното управление на Пламен Орешарски, изтраяло година, това отново ще се случи публично и наяве.

А “Има подобен народ ” (ИТН), на която се гледа като на трети вероятен участник, още не дава обществено знак - несъмнено шие байрака. Политическото шоу при съставянето на държавни управления неизбежно има своите кулминационни точки.
Хибридът на Бойко Борисов
Експертното държавно управление, за което водачът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че има намерение да сформира, в действителност е хибрид. Министър-председателят ще е политик от ГЕРБ, такива ще са и министрите на външните работи и на защитата. Няма кой да разреши на този министър председател да подбере даже и един от останалите 17 министри, а тяхната авансово обявена “експертност ” може да обърка публиката за партийния показалец зад тях. Както и да се назовава бъдещият министър председател - Росен Желязков, Мария Габриел или иначе, ще му е изключително мъчно като политик в двойна примка.

Номиниран от Борисов, следен от Пеевски, на кого от двамата ще дава отговор първо, когато му звънят? В случая с гласуването в Организация на обединените нации на резолюцията за геноцида в Сребреница, обществено не стана известно кой е разпоредил на служебния министър председател Главчев да промени коренно позицията на България на “въздържал се ”, нито името на българския политик, на който се е обадил сръбският президент Вучич. Но откакто поисканото от ПП-ДБ изключително съвещание на Народното събрание по тематиката се провали, от обединението по този начин и не продължиха с изясняване на случая.
Трудната съпротива
В обособени изказвания “Продължаваме смяната ” и “Да, България ”, част от “Демократична България ”, оповестиха, че остават съпротива и няма да вземат участие, нито да обезпечат поддръжка за държавното управление. ДСБ, с която “Да, България ” са дружно в обединяването, не е излязла със своя позиция, а ръководителят ѝ Атанас Атанасов ще желае избор на доверие.

Ролята на съпротива на до неотдавна управлявалите ПП-ДБ няма да е по никакъв начин лесна. Всеки път ще им бъде напомняно за партньорството с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Съпредседателят на Демократична България и водач на “Да, Бг ” Христо Иванов подаде оставка и занапред ще се избира нов. Политологът Огнян Минчев я дефинира като “загуба за българската политика ”, само че преди всичко ще подложи на тестване здравината на вътрешнокоалиционните връзки в ПП-ДБ. Опозиционни дейности, които да върнат доверието на най-малко част от напусналите го гласоподаватели, изискват обилни умения в политическата тактика и почтена и непрекъсната връзка с гласоподавателите - само че и посред им. На 9 юни ПП-ДБ изгубиха близо половината от гласовете, дадени за тях на вота преди 14 месеца.

От зелена поляна в Родопите съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков разгласи: “Гответе се за реванш! ” във видео, което изглеждаше несвоевременно - вместо разбор и вдишване на отговорност за загубата. По БНР през вчерашния ден избраният отново за евродепутат Радан Кънев (ПП-ДБ/ЕНП) разяснява, че в този си тип обединението ПП-ДБ няма бъдеще. “Идеята, че тъй като сме в съпротива и някакви гласоподаватели ще стартират да се връщат при нас, да пълзят по нашата намазана пързалка нагоре и ще стопират нашето рухване, е безусловно наивна. Тя демонстрира липса на опит, липса на политическа валидност ”, сподели той. Кънев към този момент заяви, че се връща в България и ще пътува за съвещанията на Екологичен потенциал, защото “предстоят тежки месеци или години и тежки решения ”, което може да се пояснява и като поръчка да взе участие в смяната на ПП-ДБ.

В съпротива ще бъде и Българска социалистическа партия, чийто ръководител Корнелия Нинова също подаде оставка, само че за разлика от Христо Иванов остава депутат. Социалистите няма да поддържат и мандат на Движение за права и свободи. Българска социалистическа партия е другият огромен губещ от изборите, защото се срина до 150 хиляди гласа - политически банкрут, както го дефинираха леви депутати.
" Златен пръст " или…
Две политически сили в 50-ото Народно събрание, мъчно различими една от друга с изключение на по броя депутати и модулациите на прокремълските позиции, също оповестиха, че ще бъдат съпротива. Засега е мъчно да се повярва на “Възраждане ” и “Величие ” - на първите, задето участваха взаимно с ГЕРБ в общи гласувания в Народното събрание, на вторите - заради честите смени на позиции и заявено предпочитание да се срещнат с Бойко Борисов.

Впрочем, една от участничките в екипа - Рая Назарян, съобщи преди изборите по Нова тв, че с Българска социалистическа партия и “Възраждане ” няма да договарят. А Николай Марков от “Величие ” е подготвен да беседва с Борисов, не и с “дамския преговорен екип ”. Известната от други парламенти процедура на ГЕРБ е да договаря депутати в запас - “златен пръст ” в никакъв случай не им е непотребен, а подобен постоянно се намира у националистите. Освен това ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ образуват болшинство от 131 депутати, а за избор на членове на регулатори и правосъдни органи по Конституция е належащо квалифицирано болшинство от ⅔ или 160 гласа. Така че изцяло допустимо е образуването на необятни плаващи болшинства.

“Сглобяването ” с ГЕРБ и Движение за права и свободи изтри от дневния ред на предходните ръководещи битката с корупцията. Нещо повече, в рискови сфери като енергетиката да вземем за пример преобладават фрагментите на ГЕРБ, а на основни места в земеделския бранш - обвързваните с Движение за права и свободи. Да се разпореждат огромни очаквания на антикорупционни дейности и действителни начинания в идващ кабинет е наивно. ГЕРБ и Движение за права и свободи имат монопол в Министерство на вътрешните работи и прокуратурата - министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се употребява с утвърждението им, а работят добре и с ръководените от фрагменти на президента служби.

Значи, чака се единствено ушиването на байрака.

........................................

*Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР