Граждани, навършили изискуемата възраст и получаващи пенсия, пътуват с 50%

...
Граждани, навършили изискуемата възраст и получаващи пенсия, пътуват с 50%
Коментари Харесай

Как пенсионери могат да пътуват с карта „Възрастен“

Граждани, навършили изискуемата възраст и получаващи пенсия, пътуват с 50% понижение във втори клас на пътническите и бързи влакове, против даване на железопътна карта „ Възрастен “. Тя се издава на жители – дами над 61 години и 10 месеца за 2022 година и мъже над 64 години и 5 месеца за 2022 година, получаващи пенсия до постигане на 65-годишна възраст и за дамите, и за мъжете, против показване на персонална карта (паспорт) и предписание за получавана пенсия. Картата е пожизнена.

Сега Министерство на превоза предлага такива права да имат и пенсионерите от други страни членки на Европейския съюз. За задачата се оферират промени Постановление № 295 на Министерски съвет за установяване на групите пасажери, ползващи право на безвъзмездни и с понижени цени пътувания при транспорт с железопътен превоз, и за установяване размера на понижението.

Те плануват право на 50 на 100 понижение от избраната цена за транспорт на пасажери при пътувания с железопътен превоз имат и жители на страна членка на Европейския съюз или друга страна – страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство, които са придобили право на пенсия в тях.

Правото на понижение се употребява против показване на документ за идентичност и документ за предоставена пенсия в превод на български език, осъществен в сходство с член 21а, алинея 1 от Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други бумаги..  От това право на понижение чакат да се възползват жители, които са се открили трайно в България.

По данни на Националния статистически институт към 31.12.2021 година в страната са открити общо 140 003 непознати жители, от които 4 411 души са жители на Европейския съюз на възраст над 60 година Тъй като броят на откритите в страната жители на Европейския съюз над 60 година е дребен, считаме, че даването на опция за пътувания с понижени цени на тези жители няма да утежни в допълнение държавния бюджет и ще се вмести в границите на плануваните по закон обезщетения, написа в претекстовете към плана.

Какви компенсации ви дължат при случай във влака

В тази връзка, с цел да бъдат снабдени с жп карта „ Възрастен “ е належащо да дават документ за предоставена пенсия и да показват документ за идентичност, удостоверяващ възрастта им. Представеният документ за разпределяне на пенсия би следвало наложително да се съпровожда и с превод на български език.
 istock istock
Проучване на европейската процедура демонстрира, че право на безплатни/по понижени цени пътувания за възрастни задгранични жители се дава в някои страни членки на Европейския съюз. В Чехия от сходни права биха могли да се възползват жители над 65 години, против показване на документ за идентичност, доказващ възрастта им. В Испания пасажерите на възраст над 60 години употребяват така наречен „ златна карта “, която коства 6 евро и е с годност 1 година.

Картата дава отстъпка 40% от цената на билета. В Румъния пенсионираните лица употребяват 50% понижение на железопътните пътувания според наредбите на Закон № 147/2000, който планува пенсионираните лица, в границите на обществената социална пенсионна система, както и пенсионираните лица от други системи за обществено обезпечаване, да получат 6 пътувания годишно с 50% понижение на таксата, заложена за железопътните пътувания във влаковете втора класа.

Във Франция жителите (вкл. и чужденци), които са над 60 години, могат да закупят „ Карта Възрастен+ “, която дава право на отстъпки от 25 до 50% при пътешестване с трен. Картата коства 30 евро, а за жители над 75 години картата се издава гратис и важи за една година.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР