Министерство на транспорта планира през ноември да обяви процедурата за

...
Министерство на транспорта планира през ноември да обяви процедурата за
Коментари Харесай

Грантовете за изграждане на зарядни станции стават достъпни през ноември

Министерство на превоза възнамерява през ноември да разгласи процедурата за създаване на зарядни станции по пътната мрежа и по пристанищата в България. Общата ѝ стойност е 92 млн. лева и се финансира по линия на Оперативна стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027 година

Малко над 42 млн. лв. са планувани за създаване на станции за електрически автомобили по автомагистралите и пътищата, част от ТЕН-Т мрежата. С другите към 49.6 млн. лева ще бъде подкрепена зарядната инфраструктура в пристанищата.

Ресорният министър Георги Гвоздейков заяви, че са подготвени критериите, свързани със станциите за леки и товарни коли по ТЕН-Т мрежата. Той взе участие на съвещание на Комитета за наблюдаване на Програма „ Транспортна съгласуваност “. Предстои да бъдат утвърдени методика и критерии по процедурата.

По думите му за първи път в програмата се излиза от рамката на първите два програмни интервала и към този момент няма да се работи единствено с авансово избрани планове и бенефициенти. Това важи за двете грантови схеми за подкрепяне на съществуващите интермодални оператори и за създаване на зарядна инфраструктура за електрически автомобили и в пристанищата, добави министърът.
Удълбочаване на пристанищен терминал Бургас - Запад
Гвоздейков заяви, че е обезпечена финансова помощ по план на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура " за капитално драгиране в пристанище Бургас. Той е на стойност 70 млн. лева и планува удълбочаване на акваторията на част от пристанищен терминал Бургас-Запад. Това ще разреши безвредно влизане и акостиране на по-големи кораби и ще сътвори предпоставки за развиването на терминалите и увеличение на потенциала им.

В рамките на Комитета за наблюдаване бе регистрирано, че 92.07% от бюджета на Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014 – 2020 година към този момент е разплатен, като този развой продължава. Верифицираните разноски са 86.8%, а сертифицираните – 85.96%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР