Годината е към края си и настъпва студеният зимен сезон.

...
Годината е към края си и настъпва студеният зимен сезон.
Коментари Харесай

9 съвета за подготовка на вашият електромобил за зимата

Годината е към края си и настава студеният зимен сезон. Като горделив притежател на електрически автомобил (EV), в случай че планирате да предприемете пътешестване, с цел да посетите фамилията или приятелите си, би трябвало да вземете поради и времето, което ще ви съпътства.

Най-голямото терзание при електрическия автомобил в студено време е батерията му. Може би сте попадали на голям брой известия за това по какъв начин продуктивността на батерията спада доста в студено време.

В отчет от 2019 година Американската автомобилна асоциация (AMA) признава, че пробегът на електрическия автомобил може да намалее с до 12%, когато температурите паднат до -6°C, спрямо пробега им при температури от +20°C. Ако живеете в региони, където живакът в термометъра пада още по-ниско, тогава евентуално ще се следи по-голямо влияние върху обсега на пробега.

Основната причина за това е, че химичните реакции, които протичат в батерията са по-бавни и по-неефективни в студено време. Другата съществена причина, заради която електрическите автомобили имат по-малък пробег в студено време, е, че е по-вероятно водачите да употребяват в допълнение електричество за зареждане на отопление и топене.

Зареждането също е по-бавно в студа. Ако се вгледате деликатно в работните диапазони на акумулаторните кафези, ще откриете, че литиево-йонните акумулатори могат да се разреждат в необятен температурен диапазон от 20 до 60°C. Когато обаче става въпрос за зареждане, целесъобразните температури са лимитирани от -17 до 7°C.

Това е по този начин, тъй като зареждането при по-ниски температури предотвратява интеркалацията на литиевите йони в графита на катода. Вместо това те покриват повърхността на анода и стават инертни за йонен продан в развой, наименуван литиево покритие.

Това понижава броя на свободните литиеви йони, с които батерията може да работи, като по този метод понижава продуктивността и живота на батерията. Сега, откакто знаете защо да внимавате, ето малко помощ от Interesting Engineering за това по какъв начин да поддържате вашият електрически автомобил в най-хубава форма през студеното време.

1. Без бързо зареждане

В студеното време батерията се утежнява от високите скорости на зареждане, по тази причина е значимо да сведете до най-малко бързото зареждане, с цел да запазите живота на батерията си.

2. Топло зареждане

Ако се постанова да употребявате по-бързо зарядно устройство, предлага се да го извършите, когато самият електрически автомобил е малко по-топъл. Това може да се реализира, като го паркирате в закрит гараж, където температурите са по-високи, в сравнение с тези на открито.

Разбираемо е, че не всички притежатели на електрически автомобили имат достъп до закрити гаражи, тъй че различен вид би бил да затоплите електрическия автомобил си, преди да го заредите със зарядно, поддържащо бързо зареждане. Това ще усъвършенства умерено температурата на акумулаторната батерия по отношение на околната среда и ще я направи годна за по-бързо зареждане.

Понижаването на температурите забавя процеса на зареждане и вашият електрически автомобил ще се нуждае от малко повече време, с цел да приключи зареждането.

3. Паркирайте на закрито

Най-добрият метод да запазите батерията си здрава за по-дълго време е да я държите на по-топло място, изключително през нощите, когато температурите могат да паднат фрапантно.

Ако планирате да предприемете по-дълго пътешестване, може да помислите за резервация на място за настаняване, което предлага опция за закрит паркинг.

4. Предварително загряване преди пътешестване

Когато се подготвяте да тръгнете на път в студеното време е добре да загреете електрическия автомобил си. Това ще разреши на батерията му постепенно да се задейства, вместо да претърпява двойния удар от шофирането и отоплението на купето по едно и също време.

Повечето електрически автомобили към този момент дават опция за авансово загряване (или най-малко на седалките и волана) посредством приложение. Така можете да затоплите автомобила от комфорта на дома или офиса си.

5. Не бързайте с „ парното “

Когато времето е студено, желанието да включите „ парното “ на най-много е доста мощно, само че в случай че желаете да запазите батерията за дълго пътешестване, ще би трябвало да помислите още веднъж по този въпрос.

Затоплянето на електрическия автомобил на закрито (в гараж, например) ще ви помогне да се чувствате удобно и да избегнете нуждата да увеличавате „ парното “ незабавно щом потеглите. Ако времето се утежни и се нуждаете от повече топлота, може да се наложи да предвидите време за спомагателна спирка за зареждане.

6. Използвайте по-малко рекуперацията

Собствениците на електрически автомобили могат да си завоюват спомагателни километри пробег като употребяват функционалността за рекуперация, която зарежда батерията по време на придвижване.

В естествени условия тази функционалност работи като трансформира кинетичната сила на електрическия автомобил в химическа сила, съхранявана в батерията му. През зимните месеци обаче рекуперацията може да докара до непредвидени и рискови характерности на ръководство и загуба на сцепление. На заледени пътища спомагателната мощ може да докара до загуба на сцепление на гумите, което може да докара до рисково превъртане.

Препоръчва се да изключвате рекуперацията, когато сте в заледени или хлъзгави условия.

7. Шофирайте в еко режим

Еко режимът е потребна функционалност, която понижава мощността на електрическите автомобили. Това е потребно през зимните месеци, защото оказва помощ на водачите да поддържат по-ниски скорости и удължава пробега на батерията. Освен това е по-безопасен по хлъзгави пътища.

Превключването в еко режим може да подсигурява, че електрическият автомобил ви няма да реагира на по-високи условия за въртящ миг, даже в случай че натиснете педала на газта прекомерно мощно. Това също по този начин понижава вероятността от завъртане на колелата по заледени и хлъзгави пътища.

Еко режимът също по този начин лимитира силата, употребена от функционалности като отоплителната система, като всичко това способства за опазване на батерията и нейната продуктивност.

8. Зимна подготовка

Тези, които живеят в доста студени региони нормално вършат зимен надзорен лист за своите коли с ДВГ и това е добра концепция и за притежателите на електрически автомобили.

Гумите, чистачките и спирачките се нуждаят от периодическа инспекция и би трябвало да се сменят, когато са износени. Ако шофирате в регион, в който вали доста сняг може да помислите и за инвестиция в качествени зимни гуми.

В началото на зимата проверете дали спирачната течност е бистра и с кехлибарен цвят. Тъмната и мътна течност би трябвало да се смени, сходно на тази в автомобил с бензинов мотор. Също по този начин се уверете, че чистачките на предното стъкло могат да почистват снега и че предното и задното топене работят вярно.

9. Допълнителни инспекции

След батерията, зарядното устройство на вашият електрически автомобил е евентуално втората най-важна част от оборудването, за която би трябвало да се грижите. Редовната приложимост на зарядното устройство го прави податливо на изхабяване и е значимо от време на време да проверявате кабела и конекторите за признаци на щета или разяждане.

Имайте поради, че вашият електрически автомобил има и 12V батерия. Тя зарежда електрическите системи на автомобила, когато той не се употребява, както и бордовия компютър и системите за диагностика, и играе значима роля при стартирането на главния високоволтов акумулаторен блок, който зарежда мотора. Студът въздейства и на 12V акумулаторите, тъй че би трябвало да се уверите, че и те са в положително положение.

Весели празници и безвредно шофиране!

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР