Вече е това време от годината, когато тихото небе е

...
Вече е това време от годината, когато тихото небе е
Коментари Харесай

Цветовете, които привличат комарите

Вече е това време от годината, когато тихото небе е изпълнено с досадно бръмчене. Учените предвиждат, че сезонът на комарите ще бъде " доста неприятен ", предупреждавайки за увеличение на болесттите, пренасяни от инсекти. Докато има спрейове и кремове, които ни оказват помощ да се защитим от вредителите, различен способ се свежда до цвета на облеклата, които носим.
 Комарите и новото проучване, което изяснява за какво някои хора са по-податливи на ухапвания от други
Наистина ли някои хора притеглят комарите повече

Ново проучване дава отговора

Екип от университета на Вашингтон открива, че аленият, оранжевият, черният и синьо-зеленият цвят притеглят комарите. Джефри Рифел, професор по биология във Вашингтонския университет, споделя в изказване: " Един от най-честите въпроси, които ми задават, е: " Какво мога да направя, с цел да спра комарите да ме хапят? " Преди споделях, че има три съществени признака, които притеглят комарите: вашият мирис, вашата пот и температурата на вашата кожа. В това изследване открихме четвърти: аленият цвят, който може да бъде открит освен върху облеклата ви, само че и в кожата на всеки. "

Изследването е осъществено с наблюдение на държанието на женски комари Aedes aegypti. Учените следят насекомите в дребна камера, изпълвана с обонятелни или образни дразнители, като цветна точка или човешка ръка.
 Снимка 666747

Без обонятелен тласък комарите подценяват точката или ръката. При прибавянето на въглероден диоксид те се насочват към точките, в случай че са червени, оранжеви, черни или синьо-зелени, само че заобикалят зелените, сините и лилавите.
 Комари, денга тресчица, зика тресчица и за какво насекомите са привлечени от към този момент инфектирани с вируса хора
Голямата изненада на комарите

Как надушват денга и зика

Хората издишват въглероден диоксид, който комарите помирисват. Експериментът сподели, че при съществуване на този газ, очите на комарите избират някои дължини на вълните във образния набор.
 Снимка 666744

Както при всички типове комари, единствено женските от A. aegypti пият кръв. Daily Mail напомня, че ухапванията им могат да пренесат денга, жълта тресчица, чикунгуня и зика, които в някои случаи водят до гибел.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР