NVIDIA вече е безспорен лидер на пазара на ИИ-ускорители, които

...
NVIDIA вече е безспорен лидер на пазара на ИИ-ускорители, които
Коментари Харесай

AMD и Intel се надяват да могат да се конкурират с NVIDIA в новия етап от развитието на ИИ-системите

NVIDIA към този момент е неоспорим водач на пазара на ИИ-ускорители, които се употребяват за образование на огромни езикови модели (LLM), като управлява повече от 90% от сегмента.

Intel и AMD вършат опити да ѝ се опълчват със лични решения, само че те ще имат прочут късмет за триумф единствено когато ускорителите, насочени към образуване на логичен изводи станат по-широко публикувани.

Експерти от IoT Analytics правят оценка каузи на AMD на пазара на графични процесори за сървъри на 3%, до момента в който NVIDIA управлява над 90%, оповестява Nikkei Asian Review. Докато първата е спечелила скромните 6,5 милиарда $ през предходната година посредством продажбите на всички свои сървърни съставни елементи, втората е спечелила натрупала 47,5 милиарда $ доходи в тази област. През последното тримесечие NVIDIA е спечелила 22,6 милиарда $ в сървърния сегмент, което е с 427% повече от резултата за същия интервал на предходната година. AMD генерира единствено 2,3 милиарда $ за същия интервал, макар че означи 80% растеж на приходите си.

Резултатите на Intel са малко по-добри – предходната година компания завоюва 15,5 милиарда $ в сървърния сегмент, основно с помощта на продажбата на централни процесори, а през първото тримесечие на тази година приходите ѝ не надвишиха 3 милиарда $, като се усилиха единствено с 5%.

Андрю Дикман, началник на сървърния бизнес на AMD призна, че NVIDIA е водач във връзка с пазарния дял, само че с цел да напредне AMD е значимо първо да потвърди на клиентите си, че компанията е постоянен „ номер две “.

В сегмента на потребителските лични компютри оптимизацията за ИИ-асистента Copilot на Microsoft върви най-бързо за процесорите на Qualcomm, което дава избран късмет на компанията да усили пазарния си дял в този възходящ сегмент.

Представители на Intel считат, че до 2028 година до 80% от продадените лични компютри ще поддържат изкуствен интелект. През тази година компанията ще достави над 40 млн. броя от съответните централни процесори, а през идната година броят им ще се усили до над 100 млн. броя. AMD не бърза да дава своите прогнози за темповете на разширение на доставките, само че това не значи, че няма упоритости в тази област.

Конкурентите на NVIDIA към момента имат опция да изместят компанията в предлагането на ИИ-ускорители, които се концентрират не върху образованието на езикови модели, а върху образуването на логичен изводи. Този вид работа изисква както по-скромни изчислителни запаси, по този начин и по-умерено ползване на сила. Анализаторите на Bank of America считат, че клиентите на доставчиците на изчислителни ускорители усъвършенстват разноските в доста области и тук съперниците на NVIDIA имат късмет да заемат своето място на пазара.

Според представителите на Intel, с цел да доближат системите с изкуствен интелект уместно пазарно покритие, корпоративните клиенти би трябвало да се интересуват от тях, а те се нуждаят от решения, които им разрешават да вършат логичен изводи при обработката на информация.

Intel се интересува интензивно от този пазарен сегмент и има намерение да участва в него. Обучението на езикови модели допуска консумиране на средства за съответния развой, а фирмите се интересуват от печелене на пари, тъй че решенията за образуване на логичен изводи са по-подходящи за тях.

Представителите на AMD също считат, че сегментът на образуване на логичен изводи дава повече благоприятни условия за облаги, защото с течение на времето ще се разраства, защото фирмите ще стартират да печелят от основаните по-рано системи с изкуствен интелект.

NVIDIA обаче не бездейства и нейните ускорители все по-често се употребяват в системите с изкуствен интелект, които включват обработка на логичен изводи. През предходните четири тримесечия такива ускорители са съставлявали до 40% от приходите на NVIDIA в сървърния сегмент. Ръководителят на компанията Дженсън Хуанг е уверен, че даже в случай че ускорителите на съперниците бъдат раздавани гратис, разноските за употреба на предложенията на NVIDIA отново ще бъдат по-изгодни. Следователно той не се опасява доста от конкуренцията.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР