Новото обезболяващо лекарство притежава всички свойства на съществуващите аналгетици с

...
Новото обезболяващо лекарство притежава всички свойства на съществуващите аналгетици с
Коментари Харесай

Учени представиха нов безопасен и ефективен аналгетик

Новото обезболяващо лекарство има всички свойства на съществуващите аналгетици като се изключи негативните. Експериментите върху опитни животни и пилотните клинични изпитвания демонстрират сигурността на лекарството за вътрешните органи, както и неналичието на пристрастяване. Планира се лекарството да се употребява за лекуване на разнообразни типове болежка.

Статистиката демонстрира, че съвсем 30% от хората в света живеят със признаци на болежка. Лекарствата, които се предписват през днешния ден, са или пристрастяващи (опиоиди), или токсични за черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт (парацетамол, аспирин, ибупрофен). Новото лекарство SRP-001, създадено в South Rampart Pharma, показва решение без всички тези проблеми, написа изданието New Atlas.

На първия стадий от предклиничните опити върху опитни мишки учените съпоставят SRP-001 с парацетамола. Когато парацетамолът се разгражда в организма, мозъкът стартира да създава съединението AM404, което кара клетките да задържат естествения аналгетик канабиноид анандамид. При приемането на SRP-001 се създава повече AM404. По-нататъшните наблюдения демонстрират, че и двете медикаменти задействат едни и същи сигнални пътища и контролират основни гени, свързани с болката. И двете имат идентични антипиретични свойства.

Единствената разлика е, че парацетамолът създава токсичното за черния дроб съединяване NAPQI, до момента в който SRP-001 не го създава. В резултат на това даже при високи дози SRP-001 мишките не са посочили признаци на чернодробно увреждане.

За съпоставяне, 70% от гризачите умират, когато им се дава висока доза парацетамол, само че нито една мишка не умира при същата доза SRP-001.
Тестването на SRP-001 в пилотните клинични изпитвания с присъединяване на 56 доброволци удостовери, че няма увреждане на виталните функционалности, в това число на бъбреците и черния дроб. Не са докладвани никакви странични резултати. Периодът на полуразпад на лекарството е по- дребен от 10 часа.

Сега учените възнамеряват да тестват SRP-001 при хора с невропатична болежка. Представители на South Rampart Pharma към този момент оповестиха, че са получили ускорено утвърждение на SRP-001 за лекуване на всевъзможен тип остри болки.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР