С появата на персонални компютри с функции за локално ускоряване

...
С появата на персонални компютри с функции за локално ускоряване
Коментари Харесай

Тази година компютрите с изкуствен интелект ще заемат само 2% от пазара, а след четири години – 64%

С появяването на лични компютри с функционалности за локално ускорение на системите с изкуствен интелект на пазара се усилва и броят на искащите да основават прогнози по отношение на темпа на тяхната пазарна агресия. Експертите на Morgan Stanley считат, че тази година такива компютри ще заемат 2% от целия пазар, само че до 2028 година техният дял ще се усили до 64%.

По тяхно мнение, което се споделя и от доста други специалисти, първоначално по този начин наречените AI компютри ще бъдат най-популярни в корпоративния сегмент, защото бизнес потребителите са по-заинтересовани от повишение на продуктивността, което е тъкмо това, което AI системите могат да предложат. Средната цена на такива компютри няма да бъде по-малко от $1000, тъй че търсенето им от частни клиенти ще бъде лимитирано.

Флотът от корпоративни компютри, които се употребяват сега, е повишен с 13% от времето преди Ковид, както означават и анализаторите на Morgan Stanley. В същото време, в светлината на приближаващия завършек на поддръжката на Windows 10 до октомври идната година, корпоративният сегмент е този, който ще започва цикъла за актуализиране на парка от съоръжение. Всъщност, тази наклонност беше забележима още през първото тримесечие на тази година. Търсенето ще се усили както през идната половина на годината, по този начин и през цялата 2025 година Според изследване, 75% от корпоративните ръководители в Съединени американски щати и Европа възнамеряват да закупят лични компютри с функционалност за ускорение на системите с изкуствен интелект.

Експертите на Morgan Stanley предвиждат, че до края на тази година делът на персоналните компютри с изкуствен интелект няма да надвиши 2% от международния компютърен пазар. През идната година той ще нарасне до 16% — година по-късно ще доближи 28%, а през 2027 година ще приближи 48%. През 2028 година ще нарасне до 64%. Компютърният пазар като цяло към момента не е достигнал равнищата от пандемията. Ако през 2021 година бяха доставени 343 милиона компютъра, то през 2022 година размерите на доставките паднаха до 284 милиона единици, а през предходната година те са спаднари в допълнение до 247 милиона единици.

Очаква се прехвърлянето на част от изчислителното натоварване на системите с изкуствен интелект към централните процесори на персоналните компютри през идващите три години да бъде съпроводено от понижаване на натоварването върху облачната инфраструктура. Това е изключително особено за корпоративния сегмент, който се интересува от понижаване на закъсненията при обработката на поръчките и най-важното — стреми се към местна обработка на сензитивната информация от съображения за сигурност. Според управлението на Dell, локалната обработка на поръчките, които включват образуването на логичен изводи, ще бъде 75% по-евтина от прекосяването към облака. Представителите на корпоративния сегмент, съгласно Майкъл Дел, още тази година ще се опитат да трансферират изчислителните натоварвания от облака към локалната инфраструктура в 83% от случаите, съгласно резултатите от изследването.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР