Глобалната икономика показа забележителна устойчивост, но все още носи дълбоки

...
Глобалната икономика показа забележителна устойчивост, но все още носи дълбоки
Коментари Харесай

МВФ: Глобалната икономика показа устойчивост на фона на ковид и войната в Украйна

Глобалната стопанска система сподели забележителна резистентност, само че към момента носи дълбоки белези от пандемията на ковид, войната в Украйна и възходящите лихвени проценти. Това съобщи шефът на Международният валутен фонд (МВФ), представен от Асошиейтед прес.

Кристалина Георгиева уточни, че възобновяване от шоковете от последните няколко години продължава, само че то е постепенно и неравномерно . Глобалният стопански напредък евентуално ще остане много под междинното равнище от 3,8% за последните две десетилетия. Светът пък е изгубил 3,7 трилиона $ икономическа продукция от поредни шокове от 2020 година насам, разясни тя.

По думите й Съединени американски щати е единствената огромна стопанска система, където производството се е върнало към равнищата си отпреди пандемията. Останалият свят към момента изостава, добави Георгиева.

Според нея най-бедните страни страдат най-вече, тъй като имат лимитирана дарба да буферират своите стопански системи и да поддържат най-уязвимите. Тежест върху световния напредък е разочароващото възобновяване на Китай макар анулацията в края на предходната година на драконовските политики за нулева Коронавирус, които осакатиха търговията във втората по величина стопанска система в света предходната година, посочи Георгиева.

Ръководителят на МВФ акцентира, че все пак това международната стопанска система се е оказала ненадейно постоянна в изискванията на по-високи лихвени проценти, основани от Федералния запас на Съединени американски щати и други централни банки за битка с инфлацията, която скочи през последните две години. По думите й шанса световната стопанска система да избегне криза се усилва.

Борбата с инфлацията е приоритет номер едно. Централните банки би трябвало да поддържат лихвените проценти по-високи за по-дълго време . От първостепенно значение е да се избегне прибързано облекчение на политиката, като се има поради рискът от възобновяване на инфлацията, сподели още Георгиева.
 МВФ чака едвам 3% световен напредък през идващите пет години
МВФ чака едвам 3% световен напредък през идващите пет години

Най-ниската средносрочна прогноза от десетилетия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР