Китай обяви в петък исторически стъпки за стабилизиране на имотния

...
Китай обяви в петък исторически стъпки за стабилизиране на имотния
Коментари Харесай

Китай обяви исторически стъпки за стабилизиране на имотния сектор

Китай разгласи в петък " исторически " стъпки за стабилизиране на имотния бранш, позволявайки на локалните управляващи да купуват " някои " жилища и облекчавайки разпоредбите за ипотекиране, съобщи Ройтерс. Инвеститорите се надяват, че ограниченията бележат началото на по-решителна държавна интервенция за компенсиране на намаляващото търсене на жилища и забавянето на спада в цените.

China Real Estate Newspaper, издание, ръководено от министерството на жилищата, заяви, че " политиките в тежка категория " означават " значим исторически миг " за имотния бранш.

" Но с цел да се реши какъв брой мощно ще бъде въздействието, основните въпроси са кой ще финансира покупката и какъв брой ще финансира в последна сметка ", акцентира Лари Ху, основен икономист за Китай в световната група за финансови услуги Macquarie Group.

Една от новите ограничения, които Китай има намерение да предприеме, е да позволи на местните управляващи да инструктират държавните компании да купуват " някои " жилища на " рационални " цени. Вицепремиерът Хе Лифенг заяви, че локалните управляващи, които към този момент са задлъжнели с към 9 трлн. $, ще могат да изплатят назад земя, продадена на бизнесмени, и даде обещание, че управляващите ще се " борят настойчиво ", с цел да завършат спрените планове.

Отделно централната банка на страната съобщи, че ще продължи да намалява лихвените проценти по ипотечните заеми и условията за първична вноска.

Китайският заможен бранш изпадна в дългова рецесия в средата на 2021 година От 2022 година насам талази от ограничения не съумяха да възстановят бранша, който съставлява към една пета от стопанската система и остава съществена спирачка пред разноските на потребителите и доверието им. През последните години някои локални управляващи към този момент оповестиха проекти да изкупят незавършени или непродадени жилища от строителните компании и да ги трансфорат в обществени жилища, само че мащабът е дребен.

През последните седмици управляващите ускориха и политиките, целящи да изчистят наличностите от непродадени жилища. Големи градове като Пекин и Шънджън смекчиха рестриктивните мерки пред покупките на жилища, а някои разрешават на купувачите да " заменят "  старо жилище с ново.

" Смятаме, че това ще докара до основна смяна, която може най-малко да стабилизира вместо да утежни продажбите на парцели ", разяснява JPMorgan в отчет, визирайки разисквания проект.

Банката обаче е скептична за това дали мащабът ще бъде задоволително огромен, с цел да провокира възобновяване на пазара, в случай че не потече финансиране и от централното държавно управление.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР