Главните изпълнителни директори от S&P 500 отново отварят портфейлите си

...
Главните изпълнителни директори от S&P 500 отново отварят портфейлите си
Коментари Харесай

Колко харчат лидерите на компаниите от S&P 500 за междинните избори в САЩ

Главните изпълнителни шефове от S&P 500 още веднъж отварят портфейлите си за междинните избори за Конгрес в Съединени американски щати този месец, като съизпълнителният шеф на Netflix Рийд Хейстингс е лидер в това отношение, написа Market Wach.
Политическите разноски на Хейстингс в сегашния избирателен цикъл са над пет пъти по-високи от разноските на всеки различен сегашен или неотдавнашен началник на компания от S&P 500. Той е подкрепил с общо три милиона $ от личните си пари акциите на демократите, съгласно разбор на MarketWatch на данни на Федералната изборна комисия. 
Това е надалеч повече от дарението на Стивън Рот от Vornado Realty, основан в Ню Йорк концерн за вложения в недвижими парцели, който е втори в класацията. Той е подкрепил с към 600 хиляди $ персонални пари републикански групи.
Главният изпълнителен шеф на Netflix е прочут с предходната си великодушна поддръжка на политици от Демократическата партия, измежду които са губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм и някогашният претендент за президент Хилари Клинтън. 
MarketWatch прецизира, че анализът на политическите разноски на основните изпълнителни шефове включва всеки, който е заемал поста основен изпълнителен шеф на която и да е компания от S&P 500 през 2021 година или 2022 година Джеймс Хърбърт от First Republic Bank и Фред Смит от FedEx попадат в класацията, макар че към този момент не са на тези позициите.
MarketWatch добавя също, че даже с разход от 3 милиона $, Хейстингс е похарчил доста по-малко в този избирателен цикъл от 10-те най-големи мегадарители въобще, измежду които са финансистът милиардер Джордж Сорос и предприемачът милиардер Питър Тийл. Тези 10 мегадонора са дарили сред 19 милиона и 129 милиона $, съгласно неотдавнашен отчет на MarketWatch.
Хейстингс обаче доста усилва политическите си дарения от 2018 година насам. По време на междинния цикъл преди четири години той подари почти 600 000 $ на демократични групи.
За междинните избори през 2018 година анализът на MarketWatch откри, че Джеф Безос, тогавашен основен изпълнителен шеф на Amazon.com, е бил най-големият донор измежду основните изпълнителни шефове на S&P 500 с разноски от 10 милиона $. Сега той е изпълнителен ръководител на онлайн търговеца на дребно. 
 

„ Ако една партия има донор с дълбоки джобове, който е култивирала, тя постоянно с стреми да резервира тази връзка “, разяснява Майкъл Бекел от Issue One, безпартийна група за наблюдаване, която цели да понижи въздействието на огромните пари в политиката. 
Бекел също означи, че избрани промишлености клонят към определна партия. Парите от Силициевата котловина по-скоро текат в една посока – към демократите, споделя той. „ Парите от нефт и газ могат да текат в другата посока - Chevron е измежду енергийните компании, чийто основен изпълнителен шеф финансира най-вече републикански групи.
Бизнес водачите проучват доста ползи, когато решат да станат политически дейни, споделя още Бекел.
„ Според някои отзиви бизнесът би трябвало да бъде доста зает с политиката и да лобира, с цел да бъде гласа му чут във Вашингтон -  даренията за предизборна акция са един от методите, по които бизнесът получава място на масата на законодателите, които биха могли да повлияят на крайните резултати на техния бизнес “, разяснява още специалистът на Issue One.
„ В същото време бизнес водачите претеглят и рисковете, един от които е да отхвърлен част от своята потребителска база, в случай че тяхното политическо подаяние е напълно в поддръжка на едната или другата партия.
Когато основен изпълнителен шеф на компания прави подаяние на политическа партия, това може да има неподходящи последици за компанията, споделя Брус Фрийд, президент на Center for Political Accountability – организация с нестопанска цел, която упорства за повече бистрота към корпоративните разноски, свързани с избори. Организацията е фокусирана върху корпоративните дарения, а не върху персоналните, само че предизвестява, че фирмите би трябвало да имат мощни политики за ръководство на сходни разноски.
„ Компаниите би трябвало да внимават по какъв начин политическите разноски въздействат на марките – дали провокират неподходящи реакции от страна на консуматори и чиновници “, сподели Фрийд. По думите му фирмите могат да се окажат обвързани с позиции по отношение на абортите, изменението на климата или по други тематики, които не са възнамерявали да заемат.
Има още една причина, заради която фирмите би трябвало да внимават с разноските за политически акции – фондовият пазар следи.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР