Гърция очаква ескалация на напрежението в отношенията с Турция, се

...
Гърция очаква ескалация на напрежението в отношенията с Турция, се
Коментари Харесай

Гърция очаква ескалация на напрежението с Турция

Гърция чака ескалация на напрежението в връзките с Турция, се показва в мнения на гръцките медии след изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че за него не съществува " човек с име Кириакос Мицотакис “. Медиите разясняват, че думите на Ердоган идват след визитата на гръцкия министър председател във Вашингтон, срещата му с американския президент Джо Байдън и речта му пред американския Конгрес. Турският президент упрекна Мицотакис в антитурска агитация. Според турските медии реакцията на Ердоган е била предизвикана от апела на гръцкия министър председател пред американския Конгрес Съединени американски щати да не доставят на Турция изтребители Ф-16. Турският президент упреква Гърция и в оказване на поддръжка и подпомагане на членове на терористичната организация ФЕТО, съобщи Българска телеграфна агенция.

Гърция се готви за мъчно лято, написа в. „ Етнос “. Проблемът е освен в острата изразителност от страна на Ердоган, само че и в непрекъснатите нарушавания на въздушното пространство от страна на турски изтребители, задействане на мигрантския поток към Гърция, както и в изпращане на изследователски транспортен съд в Егейско море. Всичко това демонстрира, че Ердоган е решен да опъне още повече „ въжето на напрежението “ сред двете страни, разяснява изданието. В същото време каналите за връзка сред Атина и Анкара са прекратени, добавя „ Етнос “. Според Атина Турция е желала да увеличи ролята си на интернационалната сцена на фона на войната в Украйна, само че след визитата на Мицотакис в Съединени американски щати упованията ѝ не са били доказани, което е довело до изнервяне на обстановката. „ Етнос “ показва, че не могат да се създадат прогнози по какъв начин ще се развият връзките поради обстоятелството, че през идната година в Турция предстоят избори.

„ Няма да паднем в клопката на изостряне на напрежението “, е декларирал в коментар по въпроса гръцкият външен министър Никос Дендиас. Очаква се тематиката с " провокациите " от страна на Турция да бъде сложена от премиера Кириакос Мицотакис на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел на 30 и 31 май. Държавният департамент на Съединени американски щати прикани Гърция и Турция да решат разногласията си по дипломатически метод, съобщи организация АНА-МПА. „ Продължаваме да окуражаваме съдружниците ни в НАТО, в това число Гърция и Турция, да си сътрудничат в запазването на мира и стабилността в района и в разрешаването на разногласията си по дипломатически метод “, е дал отговор представител на Държавния департамент на въпрос по какъв начин ще разяснява изказванията на Ердоган.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР