Г-н Станчев, при последното заседание на Комитета по наблюдение на

...
Г-н Станчев, при последното заседание на Комитета по наблюдение на
Коментари Харесай

Владимир Станчев: Допълнителни обучения за учениците и в класните стаи


Г-н Станчев, при последното съвещание на Комитета по наблюдаване на стратегия " Образование " 2021-2027 година бе призната значима смяна по план " Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии ". Каква е тя? 

Основната значима смяна по план " Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии " е в активност 5 от плана - " Провеждане на в допълнение синхронно образование ". Дейността до момента обхващаше провеждането на в допълнение синхронно образование от разстояние в електронна среда на възпитаници от I-ви до XII-ти клас. Една от измененията е ориентирана към осъществяване на тези образования и с физическо наличие в учебно заведение (в присъствена форма). Обученията, включени в активността са за възпитаници, които не са посещавали дневна присъствена форма на образование или не са взели участие във форма синхронно образование от разстояние в електронна среда по медицински или уважителни аргументи (напр. сложени под карантина), както и възпитаници, които са принудени да изоставен страната, в която се образоват, обитават на територията на Република България и са записани в българската просветителна система. Поради настъпилите изключителни условия в Украйна, свързани с военната рецесия, в активността ще бъдат обхванати и украински възпитаници, получили краткотрайна протекция, които са записани в български учебни заведения. Целта е да не се прекъсва просветителният развой, да се преодолеят пропуски и усложнения при усвояването на образователното наличие, с цел да не се натрупват просветителни дефицити, както и превъзмогване на езиковата преграда и оказване на психическа поддръжка на учениците.

Основната цел на смяната, обхващаща спомагателните образования, е ориентирана към по-добра усвояемост на образователния материал от ученика и възстановяване на резултатите от националните външни оценения и държавните зрелостни изпити.

По плана започват и нови действия. Една от тях е опцията възпитаници, учители и родители да получават социално-психологическа поддръжка при спешни обстановки. Как ще се осъществя тя в учебните заведения и по кое време? 

На първо място ще бъде направена методика за осъществяване на тренинги за социално-емоционална поддръжка на педагогическите експерти и учениците при рецесии. Методиката и инструментите за осъществяване на тренингите ще включват няколко посоки, свързани с поддръжка и деяние при възможни случаи на пандемии и постпандемични положения, опасност от тероризъм в учебните заведения, поддръжка при възможни случаи на принуждение, поддръжка при положения на изострено възприятие за опасност на живота, естествени бедствия и други Тренингите ще бъдат апробирани първо в учебните заведения, въвели нововъведения свързани с развиването на световни компетентности и в частност учат предмет " Гражданско обучение ", а по-късно и в останалите. Тъй като планът завършва в края на годината, се стремим да използваме интензивно летните месеци и опциите при започване на новата образователна година.

Също по този начин предвиждаме да бъдат направени методика/инструменти за преподаване на български език като непознат в българоезична среда на възпитаници, присъединили се от непознати просветителни системи. Провеждането на образование по български език като непознат език и използването на единна методика за образование, както на учителите, по този начин и на учениците, са основни за акомодацията на учениците и тяхната успеваемост в учебните заведения. В допълнение, сме възнамерявали провеждането на обучителни семинари за 1500 педагогичен експерти за използване на методиката. В рамките на активността ще бъдат включени педагогичен експерти, които са срещнали усложнения при провеждането на образование по български език на възпитаници идващи от външни за българската просветителни системи.

В рамките на плана ще продължи и работата с родители на възпитаници, застрашени от отпадане от просветителната система. Предоставяните образования за базови цифрови умения на родители на възпитаници от уязвими групи има за цел да промени настройките към обучение и образуване у тях на мотивация за интензивно приобщаване на децата им в системата на предучилищното обучение. Работата с родители е акцент и в план " Успех за теб ", който започва при започване на годината.

А планувана ли е поддръжка за децата от детските градини?

Да. По плана ще започва и активност ориентирана към интензивната работа с родители на деца от уязвими групи в детските градини. С реализирането на тази активност целим смяна на настройките към обучение и образуване у тях на мотивация за интензивно приобщаване на децата им в системата на предучилищното обучение. Този тип работа може да включва разнообразни форми - самостоятелни съвещания, образования в разнообразни по величина групи, присъединяване в осведомителни дни в детските градини или обществени изяви на децата и така нататък Дейността е ориентирана към осъществяване на разнообразни форми за интензивна работа с родители на деца от уязвими групи за повишение на гражданските и обществените им пълномощия, както и за осъзнаване на главните им отговорности във връзка с развиването, развъждането и възпитанието на техните деца. Същевременно реализирането на взаимни действия и начинания сред родителите и учителите и непедагогическия личен състав ще способства за обединяването на напъните им построяването на мултикултурна просветителна среда и образуването на позитивни настройки по отношение на просветителния развой.

Също по този начин ще бъде предоставена опция за спомагателното образование по български език за децата от уязвими групи в системата на предучилищното обучение, както и надграждане на потенциала на институциите от предучилищното обучение.

Кои са плановете, свързани с предучилищното и учебно обучение, които започват тази година? 

Първият план, който започва през месец януари 2023 година, финансиран от новата Програма " Образование " е " Успех за теб ". Общата дълготрайност на плана е в границите на 60 месеца. Стойността на плана е 151 123 000 лв., като с тях ще бъдат подкрепени действия в посока на повишение квалификацията на педагогическите експерти, включително нови за системата учители, за реализиране на обща и спомагателна поддръжка за личностно развиване, както и образования на непедагогическия личен състав, включително просветителни посредници и обществени служащи за подкрепяне на образованието в сходство с утвърдени стратегии за професионалното и кариерното им развиване. Предвидена е и интензивна работа с родители на равнище учебно заведение за образуване на позитивни настройки към образованието и за пълноценното им присъединяване в просветителния развой. Ще има и спомагателна поддръжка за личностно развиване на възпитаници със СОП, в риск, с хронични болести и изявени способности за трайно приобщаване в учебното обучение, както и спомагателни образования за обща поддръжка за достъп и трайно приобщаване в учебното обучение.

По плана ще се организират занимания по ползи, междуучилищни действия, кариерно насочване и консултиране за обща поддръжка в учебното обучение.

МОН

Друг план, който е утвърден и следва да бъде подписан контракт е " Модернизиране на професионалното обучение и образование ". Общата дълготрайност на плана е планувана за 58 месеца. Стойността на плановото предложение е за 70 000 000 лв.. Дейностите по плана ще поддържат идната промяна в професионалното обучение. Ще бъдат създадени нов Списък на специалностите за професионално обучение и образование. Съответните Държавни просветителни стандарти, образователни проекти и стратегии, национални изпитни стратегии, със съдействието на Секторни препоръки на уменията за взаимна работа сред учебни заведения, други снабдители на ПОО, бизнеса и други Предвидени са и образования на преподаватели по професионална подготовка, в това число от бизнеса, науката, обществения и неправителствения бранш за включването им в професионалното обучение и образование.

През актуалната година по Програма " Образование " 2021-2027 година чакаме да бъдат утвърдени Процедура за даване на безплатна финансова помощ " Обща и спомагателна поддръжка за личностно развиване в системата на предучилищното обучение ", която ще има допълващ и надграждащ резултат към план " Активно приобщаване в системата на предучилищното обучение " и процедура " Подобряване на качеството на общото обучение посредством дейно използване на компетентностен модел.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР