ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Д-р Данчо Пенчев за ФАКТИ: За София се грижеха 260 души. Професионалната отговорност ни даде увереност, че ще се справим

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“През последните две години беше извънредно мъчно, защото за двумилионна София се грижеха едвам 260 индивида - за всичко, което ни беше вменено като нова и спомагателна отговорност и активност. Беше извънредно мъчно. Имаше месеци, в които чиновниците на инспекцията работеха 24/7, без почивни дни.”

Това сподели в изявление за ФАКТИ шефът на Столичната районна здравна ревизия доктор Данчо Пенчев .

През последните две години - откогато COVID-19 върлува у нас, районните здравни инспекции в страната непроменяемо бяха на първата линия на събитията. Освен с нормалните си задания, по време на цялата, продължаваща и до през днешния ден пандемия, РЗИ се занимаваха карантиниране, с образуване на изнесени пунктове за имунизация, със следене за съблюдаване на ограниченията и куп други неща. Неминуемо най-натоварено беше за Столичното РЗИ, което обслужва най-вече хора у нас.

За да научим повече за работата на РЗИ, за това по какъв начин 260 души екип съумяха да се погрижат за цяла двумилионна София и по какъв начин отговорността е мотивацията на чиновниците да се оправят с голям размер работа, от ФАКТИ разговаряхме с доктор Данчо Пенчев - шефът на Столичната районна здравна ревизия.

Д-р Пенчев получава висшето си обучение в Медицинския университет в Плевен, специалността му е “Медицина”. Специалист е по здравна паразитология, епидемиология на инфекциозните заболявания и здравен мениджмънт. Постъпва в Столичното РЗИ през 2012 година.

“През последните две години беше извънредно мъчно, защото за двумилионна София се грижеха едвам 260 индивида - за всичко, което ние беше вменено като нова и спомагателна отговорност и активност. Беше извънредно мъчно. Месеци наред чиновниците на инспекцията работеха 24/7, без почивни дни. Разболяваха се, някои тежко, само че по-късно се връщаха и продължаваха непрекъснато да работят в помощ на хората. От тези 260 индивида, 60 наложително бяха на граничния здравен надзор на Терминал 1 и Терминал 2. Винаги сме се стремяли да изпълняваме прецизно уговорките си, само че натовареността в избрани моменти ставаше непостижима за чиновниците в инспекцията. Надяваме се на повече схващане от обществото. Изпращахме и послания за доброволческа помощ - и към физически лица, и към институции и благодаря на тези, които се отзоваха. Най-вече обаче благодаря на чиновниците на инспекцията. Имаше ужасяващи моменти, в които трябваше да се поема отговорност и да се взимат доста сложни решения”, описа доктор Пенчев.

“Старали сме се постоянно да бъдем уравновесени във вземането на решения и в никакъв случай не сме били крайни”, сподели още той.

Попитан належащо ли е реформиране на РЗИ, той отговори по този начин: “Все още сме на бойна нога. Все още сме напрегнати, следим деликатно ситуацията. Независимо от позитивните сигнали, които виждаме от статистиката на брой позитивни и брой приети в болница. Анализите престоят. Със сигурност ще намерим сфери, в които може да се създадат подобрения”.

“Следим деликатно ситуацията. Това, че не се приказва толкоз за вируса, не значи, че няма заболели и няма приети в болница. Тенденцията сега в София е към усъвършенстване. Очаква се през днешния ден да се вземе решение в София да отпаднат ограниченията, въведени от Областния щаб и да останат единствено ограниченията, въведени от министъра на опазването на здравето, които са общи за цялата страна”, заяви д- Пенчев и посочи:

“Предложението на Столичното РЗИ към Софийския щаб е да отпадне условието за 50% посещаемост на обектите с публично предопределение - заведения, театри, кина, изложби”.

Според доктор Пенчев несъмнено сега се следи усъвършенстване на COVID-обстановката. “Тенденцията за развиване на коронавирусната зараза е тя да минава към въздушно-капкова зараза. Надяваме се това да продължи да бъде по този начин и да няма нови разновидности, които да доведат до следващия стрес за системата на здравеопазването”, разяснява той.

Попитан за дилемите, които Столичното РЗИ извършва и продължава да извършва, доктор Пенчев уточни следното: “Служителите на Столичното РЗИ свършиха голям размер от работа. Основните моменти в работата ни са над 20 - граничен здравен надзор, систематизиране на лекарствените средства, систематизиране на ваксини, осъществяване на проучвания с PCR и бързи антигенни проби, карантиниране, осъществяване на епидемиологични изследвания, проучване на контактните лица, сложени под карантина, връчване на наставления, въвеждане в Националната осведомителна система на данните, която сме събрали. Това е необикновен размер от работа”.

“В последните години Столичната районна здравна ревизия беше и ревизия, и лаборатория, и съвещателен кабинет, и имунизационен център, и експертно-статистически медицински център. Това е конгломерат от извънредно доста задължения и отговорности, които трябваше да бъдат свършени бързо и в срок”, изясни той.

В края на диалога доктор Данчо Пенчев отговори на следния въпрос - по какъв начин е стимулирал 260-те чиновници на Столичното РЗИ да се оправят с работата в двумилионна София: “Професионалната отговорност на всеки един към уговорките, които поема, дадоха убеденост, че можем да се оправим. Институционалната памет на лицата, които са се сблъсквали с сходни обстановки - не в такива мащаби, несъмнено, също даваше огромен заряд. И все още натиска към СРЗИ е голям и макар умората и напрежението, чиновниците се самоорганизираха и събират филантропична помощ, която в петък ще предадем на Червения кръст. Гордея се с тези хора!”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР