ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

В края на годината може да има доактуализация на бюджета

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Ако има нов локдаун може да влезем в криза в края на годината,смята икономиста Румен Гълъбинов. Инфлацията стартира постепенно и дълготрайно да стяга примката към врата на потребителя в България. Актуализацията на бюджета мина, само че останаха доста неща, които ще би трябвало да бъдат прегледани и признати от идващото Народно заседание.

Твърде евентуално е в края на годината да има доактуализация на бюджета за 2021 година, комбинирано с правенето на проектобюджета за 2022 година и макрорамката за идващите 3 години. Влизаме в есенно-зимния интервал с непрекъснато възходящи цени, а ни застигна новата Делта вълна на ковид, въпреки и с по-малко рестрикции в стопанската система. Дано не се стигне до нов локдаун, тъй като има известни опасности, свързани с това, че заради актуалната епидемиологична конюнктура, бихме могли към края на годината да влезем още веднъж в криза.

Предизвикателствата остават и за идващото държавно управление, в това число контролът на инфлацията, компенсационните и антикризисните ограничения. Фискалната политика е допустимо да всмуква инфлационния потрес от покачващите се цени на тока и газа посредством подобаващи ограничения за приходите и за енергийната беднотия. За България процесът на догонване евентуално ще докара до позитивни диференциали на инфлацията, защото Брутният вътрешен продукт на човек от популацията и ценовите ни нива са много под тези в Еврозоната. През идващите години, с цел да се избегне натрупването на несъразмерен напън върху цените и на макроикономически несъответствия, стопанската система ни би трябвало да бъде подкрепена с подобаващи политики на промени.

Пандемията от COVID-19 провокира най-бързото и всеобхватно стесняване на световната бизнес интензивност до момента, като последствията към момента не са напълно преодолени. С рецесиите, които ще се усилват, не на последно място и заради изменението на климата, триумфите и неуспехите в отговор на пандемията би трябвало да послужат като уроци за в бъдеще.

Заради забавянето на проекта, България може и да не получи от Брюксел предплатено 13% от средствата тази година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР