ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Аня Ганева за ФАКТИ: Хемофилията не представлява пречка за нормалното общуване

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
През 2021 година за седма поредна година Българската асоциация по хемофилия провежда национална осведомителна акция във връзка Световния ден на хемофилията - 17 април. Тазгодишната акция е под надпис " Движим се дружно с смяната! ".

Хемофилията е наследствено излъчено генетично заболяване, което намалява способността на тялото да съсирва кръвта, резултатът от което е по-продължителни кръвоизливи при пострадване, елементарно появяване на синини и повишен риск от вътрешни кръвоизливи в ставите и/или мозъка, споделят от Българската асоциация по хемофилия.
Снимка: Българска асоциация по хемофилия  Аня Ганева за ФАКТИ: Хемофилията не съставлява спънка за естественото другарство

От ФАКТИ към този момент ви, който приказва в детайли както за хемофилията като заболяване, по този начин и за акцията " Движим се дружно с смяната! ".

Днес ще погледнем тематиката за хемофилията от малко по-различен ъгъл - ще приказваме с Аня Ганева, която не боледува от хемофилия, само че следи болестта всеки ден посредством своите близки с хемофилия. Аня Ганева е още и член на Младежката асоциация по хемофилия. За вярното разбиране на пациентите с хемофилия и за ежедневния, естествен живот със болестта, четете в идващите редове:

- Аня, Вие имате близки хора с хемофилия, Вие по какъв начин възприемате тяхното заболяване?

- Близките ми хора, които са с хемофилия, са моят вуйчо, брат ми и приятелят ми. За мен тяхното заболяване не съставлява спънка за естественото ни другарство. Живеем като всяко семейство, случват ни се и хубави и неприятни събития в живота, смеем се и плачем дружно. Когато брат ми беше дребен, трябваше всички да сме по-внимателни и наблюдателни, с цел да не падне, да се удари или нарани по-сериозно, само че действително видяно фамилията на всяко дете внимава за него, когато е малко. Имали сме притеснителни обстановки, само че постоянно сме се справяли дружно. Относно мен и моя другар - в никакъв случай до момента не сме имали проблеми във връзката ни, а и няма особени предпоставки за такива. И двамата работим, учим, срещаме се с другари, вървим по почивки, вършим проекти за бъдещето и знаем, че ни чакат единствено прелестни неща. И, несъмнено, доста се обичаме. Приели сме заболяването метафизичен и продължаваме напред.

Единственото по-различно нещо, което ни се е случило, е че ориста ни сближи доста бързо и е елементарно за нас да преценим, че има толкоз доста неща, за които няма смисъл човек да се коси и тормози. Затова откогато сме дружно в никакъв случай не сме се карали и не сме имали проблеми - тъй като няма смисъл и постоянно има различен метод и по-добро решение на проблемите от това да се ядосваш.

- Какви са спецификите на хемофилията - какви спомагателни рутини си основават боледуващите?

- Накратко хемофилията като заболяване съставлява липса на кръвосъсирващ фактор в кръвта на пациента. Среща се по-често при мъжете, само че и дамите в редки случаи могат да боледуват, макар че по-често са преносители на болестта. Заболяването е генетично и остава за цялостен живот, само че има профилактика. Тя съставлява набиране на изчезналия фактор по венозен път с медикамент. Съответно рутината на един пациент включва вливане на медикамента през избран интервал от време - през 1-2-3 дни или по-рядко. Съвременните лекарства са усъвършенствани и оферират по-рядко вливане - даже до един път на 2-3 седмици.

Това е значимо най-много не тъй като на един пациент биха му минавали по-бавно хематомите и порязванията, а тъй като могат да се провокират вътрешни кръвоизливи, които са рискови за ставите и органите. Поради тази причина рутината на пациента включва визити при хематолог и рехабилитатор. Без профилактика един пациент би имал проблеми със ставите доста елементарно, в ранна възраст и да станат трудноподвижни. Въпреки това в днешно време не съставлява проблем за всеки един пациент да има естествен живот, да спортува, да работи и да сътвори семейство. Това е в огромна степен с помощта на достъпа до лекарства и лекарска помощ, както и на съзнанието на пациентите и техните близки.

- Какво е вярното разбиране на хората с хемофилия?

- Всеки пациент е естествен човек, който би трябвало да има правото да работи и да основава връзки с хората без проблем. За страдание и в днешно време има доста предубеждения и легенди към хемофилията, да вземем за пример че е заразна, че дамите с хемофилия не могат да имат деца, че един пациент би живял доста по-кратък живот, че това е болест, породена единствено от блудничество - уви, доста неинформирани хора имат вяра в това даже през 2021 година, или че, колкото и шеговито да звучи, на един пациент би му изтекла всичката кръв в случай че се пореже.

Съответно всеки пациент е благоразположен към риск да не бъде признат на работа, която в действителност би могъл да прави без проблем, всяко малко дете с хемофилия може да не бъде признато елементарно в детска градина или учебно заведение, тъй като учителката би се тормозила, а също по този начин може да бъде дискриминирано от съучениците си.

- Вие да вземем за пример по какъв начин възприемате своите близки?

Единственото, което изпитвам към тях, е обич. За мен животът не е по-тежък или заплашен по някакъв метод и мога единствено да се веселя, че те са част от моето семейство, тъй като са прелестни хора и доста ги обичам. Затова съм част от Българската асоциация по хемофилия, с цел да мога да бъда потребна на тях и на други пациенти в България.

- Има ли истина в това известно изказване, че има спънки в основаването на семейство на пациенти е хемофилия?

- Не бих ги нарекла безусловно спънки, има условия - да вземем за пример, когато един пациент е подготвен да стане родител, има риск детето му да се роди със болестта. Съответно бъдещата майка би трябвало да бъде преглеждана от хематолог по време на бременността и да се следи целия интервал. Ако самата майка е с хемофилия има риск от мощен кръвоизлив по време на раждането, само че при всяка родилка, за жалост, има риск от разнообразни затруднения, до момента в който ражда. На процедура е изцяло допустимо и нерядко се случва майка със заболяване на кръвосъсирването да роди изцяло крепко дете без затруднения. Едни бъдещи родители, от които най-малко единият е пациент, би трябвало да са наясно, че има риск детето им да се роди с хемофилия. Трябва да бъдат добре осведомени за заболяването и тя да бъде открита допустимо най-рано, с цел да може хематолог да се погрижи за детенцето и да назначи профилактика.

В днешно време инвитро процедурите оферират забременяване със здрава яйцеклетка, която не е притежател на генетични болести, както и генната терапия при пациенти с хемофилия би била налична за повече пациенти в бъдеще, надлежно при повече пациенти ще е допустимо децата им да бъдат здрави, без да разчитат единствено на шанс.
Снимка: Българска асоциация по хемофилия  Аня Ганева за ФАКТИ: Хемофилията не съставлява спънка за естественото другарство

- Настоящата акция на Българската асоциация по хемофилия - каква е главната ѝ цел, какво цели да направи?

Тазгодишната акция на Българската асоциация по хемофилия е под надпис " Движим се дружно с смяната! " и е във връзка 17 април - Световният ден на хемофилията. Поради пандемията акцията се води най-вече във Facebook, като част от нея са къси инфографики и видеа от нашите посланици с обстоятелства за заболяването. Всяка година осведомителната ни акция цели да осведоми хората към нас какво съставлява болестта, да разбие митовете и да помогне на нашите пациенти да бъдат признати обикновено в обществото, без предубеждения.

Цели да каже още, че пациентите с хемофилия могат да водят пълностоен живот без особени разлики от елементарните хора. Когато спортуват, работят, пътуват, учат, грижат се за децата си или се забавляват с другари, просто би трябвало да ползват лекарството си през няколко дни. Няма никакъв проблем за тях да имат естествен и прелестен живот, изключително в случай че хората към тях ги одобряват по този начин. Няма ли ги предразсъдъците, животът постоянно би бил изцяло естествен. Това май важи за всички ни, а?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР