Магнитската буря, която удари Земята е рекордно силна. Толкова висока

...
Магнитската буря, която удари Земята е рекордно силна. Толкова висока
Коментари Харесай

Магнитната буря рекордно силна, ще продължи още дни

Магнитската стихия, която удари Земята е рекордно мощна. Толкова висока степен на магнитна стихия не е имало от 2003 година Това съобщи доц. Петя Трифонова от НИГГГ към Българска академия на науките.

Смущенията в магнитното поле доближиха най-високата допустима степен. Експерти предизвестиха, че може да бъде наранена радио- и електронната техника. Някои хора се оплакаха от главоболие и изнемощялост. Имаше и нещо положително – поради бурите Северното зарево се видя и от България.

„ Магнитната стихия ще продължи още няколко дни.
В събота бе регистрирано, че е на равнище 5 по 9-степенната канара.
Буря от този клас се случва 2-3 пъти в 11-годишния безоблачен цикъл. Предишният беше доста спокоен, без рискови събития, в този момент обаче може да има още такива. Най-тежки бяха разстройствата в събота, тогава се доближи оптималната девет степен на показателя. В късните часове през днешния ден се чака нова порция плазма, както и на следващия ден. Тя ще продължи към седмица “, изясни тя пред NOVA NEWS. И добави, че спътниците са уязвими, тъй като имат панели, които елементарно могат да бъдат развалени и даже да има орбитално проваляне.

„ Комуникациите също са уязвими. Те разчитат на проводимостта на йоносферата. Освен това се индуцира напрежение в доста дълги проводници, това се отнася и за електропроводите. През 2003 година Квебек е бил без ток 12 часа поради магнитната стихия, в този момент още веднъж може да се случи нещо сходно “, допусна доцент Трифонова.
По думите ѝ сиянията се образуват
при взаимоотношение на частиците от слънцето и молекулите на въздуха. „ В взаимозависимост с каква атомна молекула се смесва, дали кислородна, азотна или атомна, от това се дефинира цветът му. Най-високи са сиянията с пурпурночервен цвят, при тях се взаимодейства с високоенергетични частици на кислорода – появяват се на височина към 150 км и се виждат най-далеч. Колко по на север се намирате, толкоз по-вероятно е да се видят сиянията. По-лесно ще се следят в по-малките обитаеми места на север от Стара планина, като да вземем за пример Видин, за София по-скоро е невероятно “, уточни геофизикът.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР