Спорове и поискани оставки белязаха днешното извънредно заседание на Столичния

...
Спорове и поискани оставки белязаха днешното извънредно заседание на Столичния
Коментари Харесай

Спорове и поискани оставки на извънредното заседание на СОС за хаоса с движението в центъра на София

Спорове и поискани оставки белязаха днешното изключително съвещание на Столичния общински съвет (СОС) по отношение на организацията на придвижването в центъра на София, съобщи Българска телеграфна агенция.

Оставката на заместник-кмета по превоз на София Илиян Павлов желаеха от групата на " ИТН " (ИТН) в СОС, заяви общинският консултант от Има Такъв Народ Пламен Данаилов на брифинг преди днешното изключително съвещание на съвета.

Причината за желаната оставка по думите на Данаилов е обстановката с новата организация на придвижване към Националния замък на културата (НДК). Данаилов съобщи, че няма по какъв начин Павлов да продължи да работи за Столичната община. По думите му съдът се е произнесъл, че измененията са противозаконни.

Междувременно с пешеходно шествие под надпис „ Стоп на беззаконието по пътищата “ жители стачкуваха пред постройката на Столична община. Недоволните желаеха отстраняването на общинския консултант Благовест Георгиев от всички заемани от него постове в СОС. В началото на април, управлявайки лек автомобил след приложимост на алкохол, той аргументи злополука в столицата. Георгиев беше част от групата на „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ („ Спаси София “), само че след случая беше отхвърлен от групата и сега е самостоятелен.

От група на ГЕРБ-СДС в СОС обявиха, че в средата на април са почнали дейностите по въвеждане на новата организация на придвижване в региона на НДК, а възлагането на плана от заместник-кмета по превоза Илиян Павлов става на 7 май. Според Прошко Прошков зам.-кметът по превоз дава възлагане за разработване на план три седмици, откакто към този момент е почнало неговото осъществяване. Той акцентира, че жестоко се погазва правилото за осведоменост на СОС, на жителите, на административните процедури, които би трябвало да се съгласуват.

От групата на „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ („ Спаси София “) (ПП-ДБ-СС) дадоха отговор на обвиняванията като показаха, че планът за новата организация на придвижването в центъра на София е гласуван в Транспортна комисия на 9 април. Според общинската разпоредба за организация за придвижване комисията е органът, който съгласува плановете за организация на придвижване, изясни общинският консултант от групата на ПП-ДБ-СС Борис Бонев. По думите му това, което от ГЕРБ са показали като информация, е обвързвано с актуализация на плана за отделяне на велосипедните алеи, подписано на 2 май, а не планът за организация на придвижването.

Българска телеграфна агенция напомня, че измененията в организацията на придвижване в центъра на София започнаха да се вкарват по време на Великденските празници. Те бяха последвани от дни на митинги на кръстовището на бул. " Патриарх Евтимий " и ул. " Фритьоф Нансен ", на живущи и притежатели и ползватели на търговски обекти в региона.

На 10 май последва изключително съвещание на непрекъснатата комисия по превоз към Столична община. Дни след съвещанието на комисията Административен съд София-град (АССГ) се произнесе за въвеждането на новата организация на придвижването към НДК.


Съдът постановява да бъдат абсолютно прекъснати дейностите, осъществявани от длъжностни лица от Столична община. Решението на съда провокира голям брой реакции в политическите групи в СОС, което докара до днешното изключително съвещание на съвета.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР