Нормално е климатът да се променя, а не да стои

...
Нормално е климатът да се променя, а не да стои
Коментари Харесай

Синоптик от НИМХ: Това не е нормално за юни

Нормално е климатът да се трансформира, а не да стои на едно място, само че зависи по какъв начин се трансформира. Това, че всяка година лятото е по-горещо, а зимата по-топла, граничи с рискови феномени. А във връзка с средиземноморския климат - той по-скоро се употребява като ориентир за това, какво ни чака в България. Но би трябвало да отбележим, че ние нямаме основната съставна част на средиземноморския климат, а точно Средиземно море. 

Това разяснява пред Нова нюз Анастасия Стойчева от Национален институт по метеорология и хидрология.

У нас е присъщ континенталния климат, само че постоянно той се въздейства от средиземноморски циклони, само че като цяло не бих споделила, че ще имаме средиземноморски климат. Зачестяването на горещите талази демонстрира смяната на климата, изясни тя. 

Има смяна на климата, само че не трябва да се преекспонира това говорене, защото това въздейства на хората. 40 градуса са постоянно събитие през лятото. Повече от 20 година съм синоптик и мога да кажа, че когато през лятото не достигнем 40 градуса, имаме терзания, защото е хубаво да има 40 градуса. Но въпреки всичко е извънредно да достигнем тези градуси още през юни, изясни тя. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР