Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница.

...
Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница.
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюцията за геноцида в Сребреница. По този метод 11 юли се утвърждава като " Международен ден в памет на геноцида в Сребреница ".

Резолюцията получи 84 гласа „ за “, 19 от страните бяха „ срещу “, а 68 се въздържаха.

България и всички балкански страни, като се изключи Гърция, поддържаха резолюцията. “За ” гласоподаваха България, Северна Македония, Хърватия, Албания, Босна и Херцеговина, Румъния и Турция. “Против ” гласоподава Сърбия, а Гърция се въздържа.

Преди гласуването сръбският президент Александър Вучич предизвести Общата асамблея, че този ход " просто ще отвори остарели рани и това ще докара до цялостен политически безпорядък ".

Той обаче съобщи, че не отхвърля убийствата в Сребреница, и добави, че прекланя " глава пред всички жертви на спора в Босна ".

" Тази резолюция има за цел да насърчи помиряването в сегашното и за в бъдеще ", съобщи посланикът на Германия в Организация на обединените нации Антие Лендерце.

Тя съобщи, че против резолюцията са били отправени „ подправени обвинявания “ и акцентира, че тя не е ориентирана против Сърбия.

„ Бяха публикувани подправени обвинявания по отношение на текста на тази резолюция, тя не е ориентирана против никого, изключително против Сърбия, почитан член на организацията, а извънредно против причинителите на геноцида “, сподели Лендерце при представянето на резолюцията.

Църковни камбани огласиха цяла Сърбия в символ на митинг. Сръбската православна черква съобщи, че се надява жестът да сплоти сърбите в " молебствия, успокоение, взаимна взаимност и неотстъпчивост в правенето на положително, макар погрешните и несправедливи обвинявания, пред които е изправена в Организация на обединените нации ".

Междувременно президентът на Република Сръбска (РС) Милорад Додик отхвърли въобще да е имало геноцид в босненския град и съобщи, че неговата администрация няма да признае резолюцията на Организация на обединените нации.

" В Сребреница не е имало геноцид ", съобщи Додик на конференция в Сребреница.

Европейският съюз реагира остро, като представителят по въпросите на външните работи Петер Стано съобщи, че " не може да има никакво отказване " и " всеки, който се пробва да сложи това под подозрение, няма място в Европа ".

На 23 май министър председателят на районен съд Радован Вишкович съобщи, че ентитетът ще изготви съглашение за спокойно разцепление през идващите 30 дни, което ще изпрати на Федерация Босна и Херцеговина.

„ Не желаеме спорове. Това не е разединение, а спокойно обособяване. Ако някой ни счита за геноцидна нация, няма причина за взаимно битие “, сподели Вишкович, като уточни, че актуалната обстановка е разследване от резолюцията за Сребреница.

През юли 1995 година в босненския анклав Сребреница сръбските сили, командвани от военачалник Ратко Младич и Радован Караджич, избиха единствено за няколко дни над 9000 души. До през днешния ден са открити телата на над 8000 от тях. Те са заровени в местността Поточари край Сребреница.

По време на клането в Сребреница Вучич е бил министър на информацията на военнопрестъпника Слободан Милошевич. По това време, пред Народното събрание в Белград, Александър Вучич декларира, че „ за всеки погубен сърбин ще бъдат по 100 босненци. “

Клането се счита за най-тежкото единично безчовечие в Европа след Втората международна война.

В допълнение към оповестяването дневно за възпоменание, резолюцията осъжда " всяко отказване " на геноцида и приканва страните членки на Организация на обединените нации да " запазят откритите обстоятелства ".

В писмо до останалите членове на Организация на обединените нации Германия и Руанда дефинираха гласуването като " решаваща опция да се обединим в почитта към жертвите и да признаем основната роля на интернационалните съдилища ".

Сърбия реагира гневно.

В опит да понижат напрежението създателите на резолюцията прибавиха - по искане на Черна гора - че виновността за геноцида е " самостоятелна и не може да бъде приписана на никоя етническа, религиозна или друга група или общественост като цяло ".

Това обаче не е задоволително за Белград.

В писмо, изпратено на 19 май до всички делегации на Организация на обединените нации, сръбският шарже д`афер Саша Март предизвести, че повдигането на " исторически чувствителни тематики служи единствено за задълбочаване на разделянето и може да докара до спомагателна неустойчивост на Балканите ".

Посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя назова резолюцията " провокативна " и " опасност за мира и сигурността ".

Преди това Москва наложи несъгласие на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, осъждаща " закононарушението геноцид в Сребреница ".

За роднините на жертвите на клането дебатът в Организация на обединените нации е значим миг в устрема им към мир.

" Тези, които доведоха народа си до това състояние (отричане на геноцида), би трябвало да одобряват истината, с цел да можем всички да намерим мир и да продължим живота си ", споделя Када Хотич, 79-годишна съдиректорка на асоциацията на майките от Сребреница, която е изгубила сина си, брачна половинка си и двама братя.

Резолюцията е " от изключителна значимост за разпространяването на истината ", съобщи Денис Бечирович, босненският член на тристранното председателство на Босна и Херцеговина, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР