В навечерието на 24 май - Денят на българската азбука,

...
В навечерието на 24 май - Денят на българската азбука,
Коментари Харесай

Георги Господинов: Думите са най-важният инструмент да разберем света

В навечерието на 24 май - Денят на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност - писателят Георги Господинов произнесе слово на тържественото съвещание на Българска академия на науките във връзка празника.

На този ден предходната година писателят завоюва влиятелната интернационална премия " Букър " за романа си " Времеубежище " и по този начин зарадва цяла България.

Днес Господинов подсети, че думите са най-важният инструмент да разберем света, само че и най-важната част в основаването на смисъл и в предотвратяването разпада на обществото:

" Нашите истории, диалозите посред ни са единственото лепило, което може да ни събере още веднъж дружно. Докато хората си приказват, описват и се слушат, нищо не е изгубено. За мен няма подозрение, че това е най-хубавият български празник, тъй като честваме нещо толкоз нежно, ръкотворно и неръкотворно като буквите и езика. Това не е празник на оръжието, не е празник на някоя славна победа или проваляне, няма батални подиуми, няма изменничества, няма кръв, с каквито е цялостна човешката история. Щастливи сме, че имаме един ден, в който честваме светлото и ежедневно знамение на езика. Всеки ден, до момента в който приказваме, ние сме в невидимата работилница на езика и правим една невидима работа по него. Най-трайното нещо по нашите земи, ще се окажат тези 30-ина букви, които носим. "


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР