ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Некоректни практики на мобилни оператори

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Публична загадка е, че чиновниците на мобилните оператори получават бонуси при осъществяване на избрани „ таргети “ - да вземем за пример брой подписани контракти за продажба на мобилни устройства или за абонамент за нов тарифен проект. За постигането на тези цели фронт офис чиновниците са обучавани непрестанно да оферират на потребителите нови тарифни проекти, предложения за „ лоялни клиенти “, мобилни устройства на преференциални цени, спомагателни мобилни услуги – телевизия, аудио приложения и други Често се случва при посещаване на офис на търговеца за възнаграждение на сметка, потребителят да бъде уверен и да си тръгне с възобновен контракт за нов двугодишен период.

С оглед казаното дотук, клиентите обаче могат да се сблъскат с много неточни практики. Те не могат да се дефинират като нелоялни от страна на самата компания – мобилен оператор, а по-скоро като недобросъвестни дейности от страна на чиновниците, които целят да изпълнят поставените задания, стимулирани евентуално и от
бонуса, който биха получили. В хода на предлагането на всевъзможни предложения, чиновниците постоянно си служат с неточни подходи, които могат да бъдат избрани най-малкото като нарушавания на Закона за отбрана на потребителите. Същите обаче са доста мъчно доказуеми, поради обстоятелството, че връзката е джука, а в множеството случаи потребителят просто подписва на местата с отметки, посочени му от лицето, което го обслужва.

Ето кои са някои от най-често употребяваните трикове, за които потребителите би трябвало да внимават:

- Цитиране на цената на дадена услуга без Данък добавена стойност. Честа процедура е служителят да предложи нова, „ доста преференциална оферта “, която е с 1 лев по-евтина, само че...впоследствие се оказва, че тази стойност е без Данък добавена стойност. Това съставлява независимо нарушаване на Закон за защита на потребителя, по смисъла на който цената, оповестена от търговеца, следва да бъде последна, с включени всички налози, такси и акцизи. Потребителят подписва контракта, в който несъмнено цената е избрана законосъобразно, и едвам с първата си месечна сметка схваща за разминаването. Ето за какво би трябвало постоянно да се обръща внимание на написаното в контракта, както и да се изисква удостоверение от служителя, че става въпрос за последна цена с включен Данък добавена стойност.

- Спестяване на информация за периоди. Вероятно всички са чували репликата „ промоционална такса с 50% понижение “. Звучи добре, само че в доста случаи излиза наяве, че по-ниската цена важи не за целия период на контракта, а за по-кратък интервал – 3 или 6 месеца. След това потребителят получава фактура за по-висока стойност, само че е късно, защото е подписал съответно контракта. И тук важи казаното нагоре за превръщане на по-голямо внимание върху текста на контракта преди автограф.

- „ Безплатни “ мобилни устройства. Мобилните оператори постоянно оферират при преподписване на контракт за още 2 години, потребителят да вземе гратис или на алегорична сума телефон/таблет/смарт часовник. При деликатен прочит на контракта излиза наяве, че в действителност устройството се закупува на преференциалната цена, само че за това има надбавка към месечната такса. Обикновено не е огромна, само че и устройството надалеч не е гратис.

- Приканване да бъде заменен мобилният оператор. Редовно в офисите на търговците могат да се чуят въпроси от рода на „ На коя компания ползвате интернет “. Служителите по-късно приканват потребителя да смени досегашния си снабдител на въпросната услуга, като му коментират, че ще получи по-добри условия или по-ниска цена. Тук е значимо да се знае, че „ прекосяването “ от един оператор на различен в действителност значи едностранно преустановяване на контракта от страна на потребителя с предходния снабдител на мобилни услуги. То би могло да бъде обвързвано с начисляване на неустойки, в случай че договорът не е изминал. Това събитие, несъмнено, се икономисва от чиновниците, чиято съществена цел е да притеглят нови клиенти за компанията, за която работят. След това обаче отрицателните последствия остават за клиента. При получена оферта е добре деликатно да се проучват изискванията на контракта, който ще се приключва или да се направи консултация с юрист.

- Отказ да бъде преустановен контракт от прокурист. Масово мобилните оператори отхвърлят на консуматори да прекратят контракт за мобилни услуги посредством собствен прокурист. Понякога това се случва даже при съществуването на категорично нотариално заверено пълномощие, даващо представителна власт на лицето да приключи контракт с мобилния оператор. В такива случаи е добре да се сезира централата на компанията по седалище и адрес на ръководство, а също по този начин да се потърси и подпомагане на юрист.

- Цялостно даване на грешна/подвеждаща информация във връзка с основни детайли на изискванията, предоставяни от оператора. Най-често това се случва по отношение на опцията да се закупи мобилно устройство на преференциална цена. С цел да подтикват потребителя да преподпише и контракта си, чиновниците го убеждават с аргумента, че по този начин ще може да се възползва от дадена промоция. Впоследствие се оказва, че преподписване не е било належащо, а клиентът към този момент е привързан от контракт с дълготрайност от нови две години. Решението е потребителите да се доверяват на даден чиновник, от който са получавали правилно отношение, а също по този начин и да съпоставят информацията от два разнообразни офиса и да изискват управител да
обясни по какъв начин тъкмо стоят нещата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР