ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Свидетелства на времето: Бледите следи на „Червените милиони“

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Задграничните сдружения с българско присъединяване при комунизма са една от централните тематики на политическия и публичния спор в България незабавно след измененията през 1989 година Много митове за забогатели българи и първичното оформяне на олигархичните кръгове са свързани с тях. Не едно и две държавни управления се занимават с безконтролното им източване, само че без резултат. Един от хората, осведомен с този проблем е финансистът Кольо Парамов, обобщава " Евронюз ".

Дружествата бяха общо 388, а оперативните лица, които ги управляваха бяха 705 индивида. От тях един единствен върна два милиона $ от общо 1 милиарда 535 млн. $. Другите са присвоени от изпълнителни шефове, разпоредители и всевъзможни други персони, на които е поверено това държавно имущество в чужбина и в България. Два дни преди да разстрелят Андруй Луканов ние доста съществено спорихме, тъй като той 10 дни по-рано, в средата на септември 1996 година, се беше срещнал с Джордж Буш-старши в Солун на една яхта. Бяха раговоряли и Луканов получил покана от Демократичния институт да замине на 15 октомври същата година за Съединени американски щати. На 30 септември, два дни преди да го убият, аз получих от него изрично напътствие, непременно да записвам тези сдружения поименно и да знаем кой-кой е, от кое място и какви пари е взел.

Кольо Парамов, финансист

По същото време във Варна при подозрителен случай умира депутатът и един от водещите стопански специалисти на Съюз на демократичните сили Илко Ескенази, който работи по откриване истината за въшнотърговските сдружения.

„ С Илко Ескенази водихме един доста тежък диалог през май 1994 година Той искаше да разкрие външнотърговските сдружения и откраднатите пари доста фронтално. Като евреин и добър ценител на тази тематика имаше доста другари в Лондонското сити. В Лондон бяха събрани някъде към 90 сметки по тази скица. Когато седнахме да дискутираме кой-кой е и какво въздействие има, аз категорично му оповестих, че информациите, които западните разследващите служби получават и преценят, че те са настоящи. И също, че в случай че той посегне в по-директен, по-зрял, с по-сигурен, по-ясен проект... при всички положения ще бъде погубен. Той се зачуди и ме попита дали не пресилвам тази обща обстановка.

Аз му отговорих: „ Г-н Ескенази, моят и вашит живот са доста по-ценни от позиция на осведомителната база. Ние би трябвало да я съхраним, с цел да извадим нескрито схемата в бъдеще време и да сме сигурни в опазване на база данните, върху които да се стъпи, тъй като преходът ще изненада безусловно всички. Тук се оформя стартово една базова олигархия на алените барони, които ще бъдат безкомпромисни във връзка с нашия живот. Аз ви предлагам да използваме времевия небосвод от 10 години, който законът ни дава право и да приемем изискването, че в този период ние можем да работим по тази тематика ”, сподели Парамов.

Само след два месеца той стартира да провежда схемата в Лондон и след още три месеца беше погубен. ”

На въпрос каква е ролята на Андрей Луканов за „ алените куфарчета ” с пари, една митологема от години, от една страна и от друга каква е ролята на службите при закриването на тези сметки и открадването на тези пари от външнотърговските сдружения, финансистът отговори:

Андрей Луканов няма корист с нито един $. Наскоро, предходната седмица, имах диалог със брачната половинка му по нейна самодейност, в който тя ми сподели: „ Минаха 26 години от гибелта му, време е да кажем нещо за Андрей Луканов, тъй като истината би трябвало да се знае ”. Той не взе никакви пари, също по този начин не разполагаше с никакви пари, тъй като и до през днешния ден е ясно по какъв начин живее неговото семейство. Той беше доста съществено наклеветен от живковистите и обкръжението на Живков, тъй като тоталното лансиране на концепцията за свързаността на групировки от вида на Мултигруп с Андрей Луканов трябваше да обезличи неговия облик, точност и съвършенност.

Кольо Парамов, финансист

„ Аз задавам противоположен въпрос: Какво е коствало на моя другар Иван Костов през 1990 година, когато става финансов министър да блокира за 5 мин. всички тези сметки? Ама безусловно нищо не му е коствало! Просто пуска едно писмо на Българска народна банка, блокират ги тези сметки, извикват ги тези 704 индивида на последния етаж на Партийния дом и им споделят: „ Другари, вие ще бъдете български капиталисти на следващия ден. Дайте да забележим сметките. Тук има 100 $, тук има 1000, тук има 2 милиона и така нататък За 15 дни връщат парите и работата заспива! И всички тогава на площада щяхме да бъдем равни. Обаче живковистите нямаха такива планове, а желаеха да основат една базова алена класа, върху която да стъпи разликата в развиването и оттова да започва изискването “, добавя Парамов.

След като Българска социалистическа партия печели парламентарните избори в края на 1994 година, осем месеца по-късно Кольо Парамов е назначен за основен инспектор на Българска народна банка за да направи изцяло проверка на златото на България. Според него тази задача забавя работата му по изложение на външнотърговските сдружения с цяла година.

„ Златната проверка я приключих през юни 1997 и до октомври приготвих безусловно всичко, обвързвано с това /ревизията на външнотърговските сдружения – бел. ред./ На 14 октомври запечатах валутно ръководство на Българска народна банка, безкомпромисно и без да запитвам никой и на същия ден следобяд се организира изключително съвещание на Управителния съвет на банката. На него се взе решение аз да мина на тримесечен контракт, вместо на непрекъснатата си служба – основен инспектор на Българска народна банка. Това означаваше, че не мога да свърша никаква работа, т.е. Управителният съвет на Българска народна банка и ръководителя на Сметната палата Георги Николов са счели за належащо, по всяка възможност по заповед на Иван Костов и някои други, незабавно да бъда изваден от Българска народна банка поради действието си да препречвам валутно ръководство и да не се допусне никой до валутни сметки до 10 ноември 1999 година Ден по-късно тези сметки са закрити и отиват в историята, а злоупотребата остава за сметка на България ”, описа финансистът.

Финансовите интервенции на най-високо равнище в комунистическа България са държани в загадка, даже за партийния хайлайф. Само няколко души в страната имат визия за положението на страната, която в края на ръководството на Тодор Живков е натрупала външният дълг от 10 милиарда 535 млн. $, а българите скоро ще усетят тежестта им от задаваща се икономическа злополука.

„ Това са 396 контракта от най-различни банки. Вземано е безкомпромисно – всеки, който се е сетил по някакъв метод е ходил и точно посредством тези търговски сдружения са теглени заеми, осъществени са по тази скица и част от дълга по този начин е насъбран.

Но ние успяхме да опростим 49% от него, т.е. на нас ни костваше времето от октомври 1993 до 22 юли 1994 година Когато аз внасях проектозакона в Народното събрание, в бюджетната комисия за подписване на контракта с Дойче банк, която ни помагаше с интернационалните кредитори, не съумях никой от народните представители да ме поддържа. А когато влезе в пленарна зала всички го поддържаха ”, спомня си Парамов.

Финансовата непоклатимост на България в бъдеще е обвързвано с влизането на страната в Еврозоната, счита Кольо Парамов. Според него банкрутът на КТБ през 2014 година, от който страната загуби 10 милиарда лв., е попречил още идната година да се присъединим към еврото дружно с прибалтийските страни.

„ Ако ние бяхме станали членове на Еврозоната, за седемте години до в този момент щяхме да получим сред 42 и 47 милиарда евро. Стандартът на българския жител щеше да бъде радикално друг. Плащанията ни щяха да бъдат радикално разнообразни. Ние нямаше да държим в подземията на Българска народна банка сред 17 и 19 милиарда евро, с цел да обслужваме валутния ръб, нямаше да слушаме глупавите приумици на проф. Стив Ханке, щяхме да сме в общата хазна на 500-милионна Европа и щяхме да употребяваме всички предпочитани дотации на ЕЦБ, щяхме да направляваме всички пари на българската олигархия в офшорите. Всеки превод на 10 000 евро в каквато и да е посока в света, щеше да се знае в Българска народна банка и в ДАНС. Контролът щеше да бъде по-различен!

В чужбина имаме 4370 офшорни компании, в тях парите станаха към този момент, непрекъснато го споделям, 51 милиарда $. Неконтролирани, изнесени безобразно, без да се потвърди от кое място са тези пари, от кое място са присвоени, по какъв метод са добити! Тези пари се употребяват от международната финансова общественост като кредитна резистентност, а от тях в България един $ не се употребява. От тези компании някой има по една, а различен по няколко. Откраднал 100 милиона и ги занесъл в Панама, само че изгодата за България е нула. Следователно контролът на Еврозоната е безусловно наложителен във връзка с възмогването на паричния запас на страната ”, заключва Парамов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР