ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Апартаментът на Владислав Горанов - казус “на трупчета”

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Разследване на в. " Сега "

Казус на трупчета. Така може да бъде избран казусът с жилището на някогашния към този момент финансов министър Владислав Горанов. Въпросът дали съществува осъществено закононарушение продължава да стои на дневния ред на прокуратурата, която другояче продължава интензивно да работи.
Живее ли Владислав Горанов гратис е въпрос който бе заложен през ноември 2018 година. На вниманието на профилираната прокуратура пък попадна през март 2019 година

Имотът е благосъстоятелност на предприемача Иван Сариев, чийто наследник е назначен в до неотдавна подопечното на Горанов ведомство през 2015 година. Сариев също така е и кръстник на някогашния финансов министър и децата му. Имотът, в който Горанов живее безплатно от 2012 година, е много първокласен.

Неохотна обаче бе инспекцията на прокуратурата.

Първоначално протакането бе оправдавано с това, че се чака произнасянето на КПКОНПИ дали Горанов е в спор на ползи. На 1 март м.г. КПКОНПИ постанови, че Горанов не е нарушил закона. Финансовият министър самичък си плащал сметките, а и не е обвързвано лице със Сариев. Не съществувал и спор на ползи при назначението на Сариев-младши във финансовото министерство, напомнят от в. “Сега”. Решението не бе протестирано прокуратурата.

Сред претекстовете на антикорупционната комисия да оневини Горанов беше, че 13-е компании, свързани със Сариеви, не са печелили публични поръчки на финансовото министерство. Следователно Горанов не е упражнил никакви пълномощия по работа, нито пък има частен интерес, който би могъл да му въздейства.

Пътят на преписката

В отчета на прокуратурата, който бе показан от Иван Гешев предходната седмица, 99.2% от преписките се вземат решение от прокурорите в период от един месец. Докъде е стигнала преписката по проблема с жилището и Горанов обаче не е ясно.

Каква е повода за протакането не е известна, макар опитите на изданието да проследят проблема. Миналия четвъртък въпросите бяха заложени на говорителката на спецобвинението Генка Брезашка, която е и прокурор. Тя е поискала те да бъдат изпратени в електронен формат, а отговорът се е забавил няколко дни. В него обаче попадат данни за друго дело. Последвала реакция към момента няма.

“На този декор в отговорите на управлението на прокуратурата до Европейския парламент се твърди, че обвиняването " работи да обезпечи нужната на гражданското общество информация от публичен интерес, в това число посредством издание на материали по делата ". Пропуска се обаче какъв брой изборно се прави това”, осведомят още от в. “Сега”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР