Европейският съюз планира следващата седмица да прекрати споразумението за облекчен

...
Европейският съюз планира следващата седмица да прекрати споразумението за облекчен
Коментари Харесай

`Файненшъл таймс`: ЕС спира издаването на визи за руснаци -

Европейският съюз възнамерява идната седмица да приключи съглашението за омекотен визов режим, написа " Файненшъл таймс ".

Британският ежедневник отбелязва, че проектът за заледяване на контракта от 2007 година ще направи сдобиването на документи за пътешестване в Шенгенското пространство за свободно придвижване по-трудно и по-скъпо за съветските жители.

Според източници на изданието в Брюксел решението ще бъде взето от министрите на външните работи на страните от Европейски Съюз във вторник - първия ден от неофициалната им среща в Прага, само че ще бъде огласено в нейния край - в сряда, предава Българска телеграфна агенция.

" Неуместно е съветски туристи да се разхождат нашите градове. (Европейският съюз) би трябвало да изпрати сигнал на популацията на Русия, че " специфичната военна интервенция " в Украйна е неприемлива ", декларира един от източниците на " Файненшъл таймс ".

В началото на тази седмица страните от Европейски Съюз, граничещи с Русия, заплашиха да затворят едностранно границите си за съветски туристи, в случай че не бъде взето такова решение на общоевропейско ниво.

Редица източноевропейски страни от съюза, като Чехия и Полша, стопираха да издават туристически визи на руснаци малко след началото на войната на 24 февруари. Руснаци, които имат виза от дадена страна от съюза, обаче имат право да влизат във всички други страни от общността поради разпоредбите за свободно придвижване, отбелязва Франс прес.

В четвъртък зам.-външният министър Костадин Коджабашев разгласи, че България няма да поддържа предлагането на Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз за прекъсване на визите за съветски жители за влизане на територията на Европейски Съюз.

В средата на месеца стана ясно, че идващият пакет от наказания ще бъде препоръчан от Чехия и ще включва цялостна възбрана за издаване на визи за всички съветски жители, влизащи на територията на Европейски Съюз. По-късно публично от Чешкото председателство предложиха преустановяване на съглашението на европейската общественост и Руската федерация за улеснение на издаването на визи на европейски и съветски жители.

До момента в поддръжка на предлагането се оповестиха Дания, Литва и Естония. Финландия разгласи, че ще понижи с 80%-90% броя на шенгенските визи, издавани на съветски туристи. Eстония също вкара ограничавания, като министър председателят Кая Калас бе по-крайна и съобщи, че " визитата в Европа е привилегия, а не човешко право ". Междувременно Чехия и Полша стегнаха визовия режим. Най-голям съперник на предлагането е Германия. Португалия също влезе в този лагер, от страната приканиха за наказания " против военната машина, а не против съветския народ. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР