Страните партньори на Украйна трябва да премахнат забраната за използване

...
Страните партньори на Украйна трябва да премахнат забраната за използване
Коментари Харесай

Столтенберг: Трябва да разрешим на Украйна да воюва срещу Русия със западни оръжия

" Страните сътрудници на Украйна би трябвало да отстранен възбраната за потребление на оръжия за поразяване на цели на съветска територия ". Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление за The Economist.

Както отбелязва изданието, генералните секретари на НАТО нормално не подлагат на критика политиката на най-голямата и значима страна членка на Алианса - Америка. Но Столтенберг направи тъкмо това: без да посочва непосредствено Съединени американски щати, той ясно сподели за кого приказва. „ Време е съдружниците да помислят дали би трябвало да отстранен някои от рестриктивните мерки, които са наложили върху потреблението на оръжия, които са дарили на Украйна. Особено в този момент, когато се водят доста боеве в региона на Харков, покрай границата, възбраната на Украйна да употребява тези оръжия против законни военни цели на съветска територия прави доста мъчно за тях да се защитят “, сподели генералният секретар.

Столтенберг акцентира, че руснаците ще продължат да нападат и ще получат избрани териториални придобивки в граничната зона, без значение от загубите. " Трябва да помним какво е това. Това е нападателна война на Русия против Украйна. Украйна има право да се пази. И това включва нанасяне на удари по цели на съветска територия ", упорства Столтенберг.

В същото време генералният секретар разкритикува неспособността на европейските страни да изпълнят към този момент поетите отговорности за доставки на оръжие. " Европейските съдружници дадоха обещание милион артилерийски снаряда. Не сме виждали нищо близко ", сподели той. Столтенберг призна, че НАТО би трябвало да заобикаля директна борба с Руската федерация. В същото време той вижда разлика сред доставките на оръжия и директното присъединяване във военните дейности. „ Ние организираме учения, доставяме оръжие, муниции за Украйна, само че няма да участваме директно във военни интервенции над или в Украйна от територията на НАТО, това е различен въпрос “, акцентира той и добави, че НАТО не възнамерява изпрати войски в Украйна, макар обществените изказвания на френския президент.

От момента на първите американски доставки на оръжия в Украйна, Белият дом забрани потреблението им за офанзиви на съветска територия, напомня украинската организация УНИАН. Но съгласно New York Times консенсусът към тази политиката се разпада. Сега дейните диспути за облекчение на възбраната не престават в президентската администрация. Показателно е, че тази възбрана беше разкритикувана даже от ръководителя на Камарата на представителите Майк Джонсън, който блокира нова стратегия за военна помощ на Украйна в продължение на шест месеца. Според него опитът да се управляват напъните на Украйна " на микрониво " е " не доста добра политика " за Съединени американски щати.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР