Габриела Славова е загубила делата за настаняването на децата ѝ

...
Габриела Славова е загубила делата за настаняването на децата ѝ
Коментари Харесай

Габриела, обвинена за убийството на Пейо, загуби делата – децата им остават при родителите му

Габриела Славова е изгубила делата за настаняването на децата ѝ при родителите на Пейо Пеев, оповестява Решението е на Административния съд в София, където тя подаде тъжба против акта на обществената дирекция.
Прочетете още
Габриела Славова беше задържана на 21 януари поради убийството на брачна половинка си Пейо Пеев. Заедно с нея беше арестувана и майка ѝ Красимира. Още същия ден от Министерство на вътрешните работи са предали децата на родителите на жертвата, а два дни по-късно обществените ги настаниха по неотложност при Орлин и Иванка Пееви.

Едното момченце е бебе, а другото е на 6 години. По документи и двете са на удушения Пеев. За по-малкото някогашният народен представител Велико Минков води дело за бащинство, като ДНК експертиза след задържането на Габриела сподели, че момчето е от него.

В първите дни на следствието Габриела беше под домакински арест. На 29 януари тя и вуйна ѝ Светлана, която е юрист, нападнаха заповедта за настаняване на децата при родителите на Пеев пред Административния съд в столицата. На идващия ден обаче Габриела беше върната в ареста и я пуснаха преди две седмици. През това време магистратите са решили и двете каузи в интерес на обществената дирекция и са отхвърлили жалбата на майката. Обвинената в убийството на брачна половинка си е наказана и да заплати общо 2 хиляди лева разходи за юристи. 

Според Славова децата ѝ са настанени в нарушаване на разпоредбите, тъй като в отчета на обществените служби няма оценка на родителския ѝ потенциал и липсват претекстове. Момчетата са настанени при баба си и дядо си по член от закона за деца в риск, когато са в фамилната си среда. В случая обаче бащата е погубен, а майката е в ареста.

Според Габриела синовете ѝ били настанени при непознати хора, с които са били прекомерно малко време и нямат прочувствена връзка с тях. Те не били осведомени с потребностите им, здравословното им положение, алергии, привички, детска градина. Твърди, че дребните са изведени от вкъщи на Габриела без персонални движимости, а от раждането им тя е полагала грижи за тях сама, единствено по-голямото прекарвало време и с татко си.

Дирекция “Социално подкрепяне ” в “Красно село ” обаче твърди друго. Служителите са посетили дома на Иванка и Орлин Пееви.

Там имало положителни битови условия, жилището било оборудвано с всичко належащо за потребностите на децата, за които се полагали съответни грижи.

Социалните служащи показват, че в случай че са при Габриела, която е под домакински арест с електронна гривна и възбрана да напуща жилището си, няма данни кой ще ѝ оказва помощ за облекчаване на материалните и битови потребности на децата. Точно с претекст да се грижи за децата си Габриела беше под домакински арест след първата мярка за неотклонение дни след убийството. Тогава момчетата към този момент са били при родителите на Пейо Пеев. Освен това други родственици и близки не са заявявали предпочитание да се грижат за двете деца. Съдът показва обаче, че обществените би трябвало да изследват потенциала на Габриела да ги отглежда и повторната им социализация при нея.

Мярката за настаняване е по неотложност и не е дефинитивна Софийският областен съд би трябвало да реши в настрана дело кой ще се грижи за децата непрекъснато. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР