Европейският съюз има амбициозни планове – не само да увеличи

...
Европейският съюз има амбициозни планове – не само да увеличи
Коментари Харесай

Може ли Европа наистина да стане лидер в производството на чипове?

Европейският съюз има амбициозни проекти – освен да усили доста производството на полупроводници, само че и да се трансформира в международен водач в промишлеността. За да се случи това обаче, Блокът ще се нуждае от основни играчи от Азия и Съединени американски щати, написа CNBC в собствен разбор по тематиката.

Във вторник Европейската комисия стартира Европейския закон за чиповете (European Chips Act) – поръчка за няколко милиарда евро, посредством която Блокът ще се опита да укрепи веригите за доставки, да предотврати предстоящ дефицит на чипове и да насърчи вложенията в бранша. Планът би трябвало да получи утвърждение и от Европейския парламент.

Чиповете са от решаващо значение за огромен брой продуктите – от хладилници до коли и смарт телефони, само че световната рецесия засегна бранша, принуждавайки доста компании да преустановят производството си.

Полупроводниците се трансфораха в проблем за националната сигурност на Съединени американски щати и даже станаха мотив за геополитическо напрежение сред Съединени американски щати и Китай. Този конфликт за полупроводниците докара до наказания против най-големия производител на чипове в Китай – SMIC.

Планът на Европейски Съюз се пробва да предотврати точно такива опасности.

Изправена пред възходящото геополитическо напрежение, бързото повишаване на търсенето и опцията за по-нататъшни разстройства във веригата на доставки, Европа би трябвало да употребява мощните си страни и да вкара ефикасни механизми за определяне на по-високи лидерски позиции и гарантиране на сигурността на доставките в световната индустриална верига “, разясняват от Европейската комисия.
Предизвикателства пред производството
Европейски Съюз желае да задвижи вложения от 43 милиарда евро, с цел да се трансформира в водач в бранша. Амбицията на Блока е да усили от 9% на 20% пазарния си дял в произвеждане до 2030 година Планът планува понижаване на „ несъразмерните зависимости “, макар че Европейски Съюз отбелязва нуждата от партньорства.

Въпреки това Европейски Съюз ще би трябвало да разчита на Съединени американски щати и Азия. През последните 15 година фирмите минават към друг модел на работа – те проектират дизайна на чиповете, само че производството се поверява на друга компания.

В действителното произвеждане на чипове в този момент преобладават азиатските компании, водени от тайванската TSMC, която има към 50% пазарен дял. Южнокорейският Samsung е идващият по величина производител, следван от тайванския UMC.

Американската компания Intel, която в миналото бе основен състезател, изостана през последните години. Сега обаче се концентрира върху леярския бизнес и възнамерява да създава чипове за други играчи. Но неговата технология към момента остава зад тези на TSMC и Samsung, които могат да създадат най-модерните чипове, които влизат в най-новите смарт телефони, да вземем за пример. Intel съобщи предходната година, че възнамерява да похарчи 20 милиарда $ за два нови завода за чипове в Аризона, в опит да навакса изоставането.

Европейски Съюз обаче няма компании, които да създават най-новите модели чипове.

Според Питър Ханбъри, анализатор в изследователската компания Bain, Европейски Съюз мъчно ще навакса преимуществата на международните производители от позиция на нанометърът, който дефинира размер на транзисторите върху чипа. Колкото по-малко е цифрата, толкоз повече транзистори може да бъдат употребени, което усилва мощността и енергийната успеваемост на чиповете.

Нереалистично е да се мисли, че Европейски Съюз може да стигне от 22 нм до 2 “, декларира той.

Компаниите от Европейски Съюз разчитат на принадлежности за планиране на полупроводници от Съединени американски щати. Повишаването на производството на чипове до 20% пазарен дял е " извънредно сложна задача " за Европейски Съюз, съгласно Джеф Блабър, основен изпълнителен шеф на CCS Insights.
Европейски Съюз задоволително атрактивен ли е?
Много страни по света имат упоритости да станат водачи в производството на чипове. Конкуренцията е огромна, а привличането на вложения е сложна задача.

Американският президент Джо Байдън задели 50 милиарда $ за произвеждане на полупроводници. Законопроектът, прочут като Законът за CHIPS за Америка, също си проправя път през законодателния развой. Страни като Япония, Южна Корея и Китай също усилват вложенията в полупроводници.

Основното предизвикателство ще бъде привличането на нови играчи в Европейски Съюз. По-конкретно, Европейски Съюз би трябвало да стане по-привлекателно място от други географски райони ", споделя Ханбъри.

Европейски Съюз се пробва да притегли водещи производители на чипове. Intel възнамерява да построи нов цех за чипове в Европа. Въпреки че европейските компании изостават в най-новите индустриални технологии, Блокът към момента има някои основни играчи в полупроводниковата промишленост. Един от най-важните е ASML - холандска компания, която прави машините, употребявани от TSMC при производството на най-новите модели чипове. Доставчиците на Apple - STMicro и NXP - също са основани в Европа.

„ Европейски Съюз има няколко основни актива в промишлеността “, споделя Ханбъри.

Фокусът на Европейски Съюз може да бъде върху обезпечаването на доставки на чипове за браншове, в които европейските компании имат огромно наличие, като автомобилната промишленост. Полупроводниците, които влизат в колите, не изискват най-новата индустриална технология.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР