Европейската комисия препоръча Босна и Херцеговина да получи статут на

...
Европейската комисия препоръча Босна и Херцеговина да получи статут на
Коментари Харесай

ЕК препоръча Босна и Херцеговина за членство в ЕС, но постави условия

Европейската комисия предложи Босна и Херцеговина да получи статут на претендент за участие в Европейския съюз. Тя обаче ще би трябвало първо да " укрепи демокрацията " си и реализира редица промени в региона на правовата страна и битката с корупцията.

" Вятърът на смяната още веднъж духа в Европа и ние би трябвало да осезаем тази инерция. Западните Балкани принадлежат към нашето семейство и би трябвало да го заявим доста, доста ясно ", съобщи в речта си ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

В годишния си отчет за разширението на Европейски Съюз Комисията показва, че Босна би трябвало да укрепи демокрацията, функционалността на държавните институции и върховенството на закона, да се оправи с корупцията и проведената престъпност, да подсигурява свободата на медиите и ръководството на миграцията.

Търпението на някои страни от Западните Балкани в чакалнята на Европейски Съюз към този момент се изчерпва, а критиците на бавния ритъм на по-нататъшното разширение на блока настояват, че той оставя пространство за Русия и Китай да разширят въздействието си в района.

Фон дер Лайен съобщи, че съперниците на Европейски Съюз гледат на Балканите като на " геополитическа шахматна дъска ", която се пробва да " вбие чеп сред района и останалата част на Европа ".

Европейска комисия сподели, че пет други страни от Западните Балкани - Албания, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия - и Турция, които имат статут на претенденти, би трябвало да реализират по-голям прогрес в основни промени, в това число в региона на върховенството на закона, битката с корупцията и свободата на медиите.

Европейската институция прикани Сърбия, която играе политически сред Москва и Брюксел, " предпочитано да усъвършенства " приспособяването си към външната политика на блока. Белград, която е кандидат-член за Европейски Съюз, към момента не е наложила наказания против Русия. Комисията също по този начин предложи да се даде опция за либерализиране на визовия режим на Косово - единствената европейска страна, която се нуждае от визи, с цел да пътува до западните страни.

Висшият посланик на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел разяснява рекомендацията за кандидат-членство на Босна, като съобщи, че съветската инвазия в Украйна е подчертала значимостта на разширението на Съюза и неговото геополитическо значение.

" То е дълготрайна инвестиция в мира, просперитета и стабилността на нашия континент ", добавя той.

Този ход е значим стадий за Босна и Херцеговина, която подаде молба за участие в Европейски Съюз още през 2016 година Той идва на фона на възобновения блян към разширението на Европейски Съюз. През юни водачите на блока предоставиха на Украйна и Молдова статут на претенденти.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР