Европейската комисия предложи нови мерки като част от 11-ия кръг

...
Европейската комисия предложи нови мерки като част от 11-ия кръг
Коментари Харесай

Ще щракне ли юридическият капан за новите санкции на ЕС срещу Русия

Европейската комисия предложи нови ограничения като част от 11-ия кръг от наказания против Русия.

Целта е " секване " на заобикалянето, както се изрази ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен по време на визитата си в Киев за Деня на Европа.

При състояние че множеството търговски връзки сред Европейски Съюз и Русия са мощно лимитирани или напряко неразрешени, в този момент Брюксел показва с пръст всички физически лица, компании и даже страни, обвинени, че оказват помощ на Москва да избегне глобите, изяснява Euronews.

" Напоследък следим растеж на извънредно необикновени търговски потоци сред Европейския съюз и някои трети страни - тези артикули по-късно се озовават в Русия ", добави фон дер Лайен.

Въпреки че детайлностите на предлагането не бяха оповестени обществено, новата задача за гонене на съветските поддръжници незабавно повдигна въпроса за проблем, който от години основава усложнения в блока: екстериториалността.

Границите на юрисдикцията

Като инструмент на външната политика глобите се ползват по преценка на суверенните страни, с цел да санкционират това, което те смятат за нелегално или най-малко за укоримо държание, осъществено от друго лице, организация или страна.

Санкциите могат да служат и за спомагателни цели, като стопански напън, въздържане, изолираност и рецензия.

Замразяването на активи, възбраните за пътешестване и комерсиалните ограничавания са измежду най-често прилаганите ограничаващи ограничения. Всички те обаче попадат под един огромен общ знаменател: вкарват се единствено в границите на юрисдикцията на санкциониращата страна.

Всъщност, глобите не се постановат на територията на Русия, защото Европейски Съюз по явни аргументи няма пълномощия на територията на страната.

Вместо това блокът постанова отговорности на личните си страни членки и сдружения по отношение на взаимоотношението им с Русия. Например, на европейските компании е неразрешено да внасят съветски въглища.

Този метод на работа дава на страните огромна независимост на деяние - от целенасочени ограничавания върху избрани основни артикули до забрани, които обгръщат цели браншове.

През последните години обаче се появи нова тактика за налагане на оптимално сходство, най-много от страна на Съединените щати, които насърчиха потреблението на екстериториалност, известна също като вторични наказания, във връзка с субекти, които попадат строго отвън тяхната пълномощия.

Пример за подобен случай е когато администрацията на някогашния президент Доналд Тръмп се отдръпна от нуклеарната договорка с Иран, вкара още веднъж глобите, които преди този момент бяха анулирани и заплаши да накаже сдруженията, които към момента правят активност с Техеран, без значение от тяхното географско местонахождение или благосъстоятелност.

Брюксел реагира с отвращение: Защо европейските компании да се преценяват с американското законодателство? Защо европейските вложители да заплащат цената на едностранно решение, взето във Вашингтон?

Но единствено мисълта за загуба на достъп до $ накара европейците да настръхнат, защото бяха принудени да избират сред могъщия американски финансов пазар и проблематичната иранска стопанска система.

" Говорим за разширение на обсега на вътрешното законодателство в чужбина. Това са екстериториални наказания, които най-много обезкуражават сдруженията и физическите лица от трети страни да вършат бизнес с страните, против които са ориентирани глобите ", съобщи пред Euronews Виктор Сеп, доцент по право в университета в Гронинген.

" Съединени американски щати уголемяват юрисдикцията си върху лица, които не са жители на страната, в много необятен мащаб. Като се има поради, че доста огромни компании имат връзки със Съединени американски щати, то американските закони имат забележителен обсег, изключително в региона на интернационалното банкиране. ", добавя доцентът.

Европейски Съюз обичайно се опълчва на всевъзможен тип екстериториални наказания с аргумента, че те нарушават неговия суверенитет и самостоятелност.

Ожесточената му опозиция беше изразена в закон от 1996 година, прочут като " Статут за блокиране ", който е директен отговор на глобите на Съединени американски щати, наложени на Иран, Куба и Либия.

Статутът не разрешава на операторите от Европейски Съюз да се преценяват с екстериториални наказания, обезсилва решенията, издадени от задгранични съдилища, и разрешава да се търси обезщетение за нанесени вреди.

По-късно той беше обновен, с цел да се противодейства на американските ответни ограничения в тази ситуация с Иран, макар че по това време отливът на европейски компании от Техеран беше неукротим.

" Европейският съюз постоянно преглежда екстериториалните наказания като нещо, което опонира на интернационалното право. Санкциите на Европейски Съюз в никакъв случай не са били екстериториални, което значи, че те не се ползват за сдружения или физически лица отвън Европейски Съюз, които правят стопанска активност напълно отвън Съюза. ", изяснява доцент Виктор Сеп.

Тази от дълго време открита съпротива стигна до краен лимит предходната година, когато Г-7 вкара своя ценова граница за съветския недопечен нефт.

На хартия ограничаването беше съществена глоба. Но на процедура то имаше отзив в целия свят, защото доста други страни бяха принудени да следват ограничаването, с цел да се снабдят с на ниска цена съветски нефт, чиято търговия зависи от западните застрахователни и корабни компании.

Преодоляване на рестриктивните мерки

В 8-ия пакет Европейски Съюз се споразумя за наредба за включване в черния лист на лица с всякаква народност, които улесняват избягването на наказания.

Единадесетият кръг ще отиде доста по-далеч, насочвайки се към компании или цели страни, упрекнати в продажба на глобени артикули на Русия, добавя още Euronews.

Но с цел да принуди субекти отвън Европейски Съюз да съблюдават законодателството му, блокът ще се нуждае от задоволително мощен лост, който да накара другите да се замислят.

Съединени американски щати постановат своите наказания в международен мащаб, като употребяват $ като средство за влияние. Едва ли еврото ще възпроизведе същия резултат, което значи, че Европейски Съюз ще би трябвало да предложи спомагателни стопански детайли, които да употребява като разменна монета.

" Европейският съюз до известна степен е дилетант в областта на вторичните наказания ", съобщи Том Руис, професор по интернационално право в университета в Гент, представен от Euronews.

" Европа не разполага със същото въздействие като Съединени американски щати, поради американската финансова система и доларът, който е витална мощ за необятен кръг финансови институции по света. Бих споделил, че това е нещо неповторимо за Съединени американски щати. ", добавя проф. Руис.

По думите му, Европейски Съюз разполага с три вероятни метода за ограничение заобикалянето на глобите:
1. Ограничаване на достъпа до богатия му вътрешен пазар
2. Стартиране на наказателни производства в националните съдилища против лицата, обвинени в заобикаляне на глобите
3. Добавяне на още компании в черния лист на блока

Черният лист се преглежда като най-сигурната опция с помощта на своите надеждни резултати и ненапълно лимитираното си приложно поле.
На процедура той се показва в заледяване на активи и възбрана за пътешестване, нещо сходно на наименуване на имена. Експертите настояват, че включвайки неруски компании в листата, Европейски Съюз може да избегне екстериториални ограничения и обвързваните с тях ответни такива.

Новите обвинени

Други обаче виждат обстановката по друг метод.

Китай – страна, която е подложена на надзор поради тесните си военни и стопански връзки с Русия, насочи недвусмислено предизвестие към Брюксел.

" Ние сме срещу това страните да вкарват екстериториални или едностранни наказания против Китай или която и да е друга страна в сходство със личните си вътрешни закони. Ако това се случи, ние ще реагираме строго и твърдо ", съобщи Цин Ган, министър на външните работи на Китай, по време на посещаване в Берлин.

Възможността за китайски контрасанкции, от каквито Европейски Съюз е страдал в предишното, може да накара страните членки да подхващат по-целенасочен метод към ограничение на съответен експорт, а не към наказване на компании или страни, изяснява Мария Шагина, старши теоретичен помощник в Международния институт за стратегически проучвания (IISS).

" Берлин и Париж са " алергични " към всякакво потребление на екстериториални наказания, тъй че новите обозначения ще би трябвало да имат връзка с Европейски Съюз, което значи, че трета страна може да бъде добавена към листата със наказания на Европейски Съюз, в случай че те бъдат нарушени. Това е доказателство за един по-настъпателен и геополитически Европейски Съюз, който е подготвен да разшири опциите си ", разяснява още Шагина пред Euronews.

" Големият въпрос е кои страни ще попаднат в листата? Казахстан и Армения са по-вероятни, в сравнение с Китай или Турция. ", добавя тя.

Урсула Фон дер Лайен успокои, че идният механизъм ще бъде употребен " внимателно ", като " последна мярка " след " доста грижлив разбор на риска ".

Това отразява неуместното състояние, в което се намира Европейски Съюз, колеблив сред отвращението си към екстериториалността и желанието си глобите да бъдат ефикасни, добавя Euronews.

Независимо от крайния резултат от договарянията, идващият кръг от наказания ще би трябвало да се оправи с присъщата си уязвимост, която понижи успеваемостта на предходните 10 пакета. Те са създадени и контрактувани групово, само че използването им се реализира на национална основа, което води до асиметрични резултати.

За разлика от Европейски Съюз, Съединени американски щати ползват глобите си с цялостната мощност на федералното държавно управление.

При въвеждане на нови наказания, целите постоянно се приспособяват, като търсят способи за заобикаляне. Това важи с цялостна мощ в този момент, когато залогът е доста висок, тъй като целта е една от най-големите стопански системи в света. Това е непрекъсната игра на котка и мишка. И към момента не сме видели края й, допълват анализатори.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР